Kurt örümceği Pardosa proxima (C.L.Koch, 1847)'nın (Lycosidae, Araneae) afit türleri (Aphidoidae, Homoptera) üzerinden beslenmesine ilişkin moleküler analizler
Molecular analysis about the wolf spider Pardosa proxima (C.L.Koch, 1847) (Lycosidae,Araneae) feeding on the aphids (Aphidoidea, Homoptera) species
- Tez No: 343321
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZİFE YİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Kırıkkale, Araneae, Aphididae, Kurt örümcek, Afit, PCR, SDS-PAGE, Kırıkkale, Araneae, Aphididae, Wolf Spider, Aphid, PCR, SDS-PAGE
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
2008-2010 yılları arasında Kırıkkale'de gerçekleştirilen bu çalışmada bağ-bahçe zararlısı olan afitler ile aynı habitatta yer alan kurt örümcekleri arasındaki beslenme ilişkisinin moleküler analizler ile tespit edilmesi ve örümceklerin potansiyel biyolojik kontrol ajanı olarak kullanılabilirliği incelenmiştir. Bu çalışmada Kırıkkale il sınırları içersinde yer alan bağ ve bahçeden toplanan afitler ile lokalitede dominant olarak bulunan kurt örümcekleri laboratuvarda aynı beslenme kapları içerisinde birlikte tutularak örümceğin diyet oranı ve şekli ortaya çıkartılmıştır. Avcı olarak Pardosa proxima (C. L. Koch, 1847); av olarak ise afitlerden Aulacorthum solani (Kaltenbach, 1843) (Biber afiti), Brevicoryne brassica (Linnaeus, 1758) (Lahana afiti), Hyalopterus amygdali (E. Blanchard, 1840) (Şeftali afiti), Hyalopterus pruni (Geoffray, 1762) (Kayısı afiti), Myzaphis rosarum (Kalrenbach, 1847) (Gül afiti) seçilmiş ve avcı-av arasındaki beslenme rejiminin SDS-PAGE (Sodyum Dodesil Sülfat ? Poliakrilamid Jel Elektroforezi) protein analiz ve PCR (Polimeraz Zincir Reaksiyonu) amplifikasyonu yöntemi ile belirlenmesi çalışılmıştır Ayrıca örümceklerin afitlerle beslenme sıklığı ile tipinin ekolojik etkileri ortaya çıkartılmaya çalışılmıştır. Yapılan SDS-PAGE çalışmaları sonucunda örümcek mide muhtevasında ava ait protein bantlarına rastlanılmıştır. PCR çalışmalarında ise afit üzerinden beslenen örümcekte afite ait 181 bç'lik ortak bir bant görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, which was done by the years between 2008-2010 in Kırıkkale, the determination of the feeding relationship between the vineyard-garden pest aphids and wolf spiders in the same habitats, using moleculer analysis and usableness of spiders as potential biological control agent were examined. Aphids which were collected in the vineyards and gardens in Kırıkkale region and wolf spiders located dominantly were couple in the same container in the order to find out the diet proportion and form of wolf spiders.Pardosa proxima,as of predator, as for prey form aphids, Aulacorthum solani (Kaltenbach, 1843), Brevicoryne brassica (Linnaeus, 1758), Hyalopterus amygdali (E. Blanchard, 1840), Hyalopterus pruni (Geoffray, 1762), Myzaphis rosarum (Kalrenbach, 1847) were selected and the feeding regime between predator and prey were studied to determine with SDS-PAGE (Sodyum Dodesil Sülfat ? Poliakrilamid Gel Electrophoresis) protein analysis and PCR (Polymerase Chain Reaction) amplification method. Furthermore, the ecological effects of type and frequency of spiders feeding on aphids were tried to be find out. In the results of SDS-PAGE studies, protein bands belong to the prey were determinate in the spider gut contents. Althought in PCR studies, a common band which was 181 bç, belong to aphid was seen on spider feeding on aphid.