İkincil kaynaklardan bakır üretimi ve arıtılması
Production of copper and refinement secondary sources
- Tez No: 343795
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET EKERİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bakır, ikincil üretim, arıtma, copper, secondary production, refining
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Doğanın insanoğluna sunduğu ilk metallerden olan bakır üstün nitelikleri ile tarih boyunca kullanılmış ve vazgeçilmez bir malzeme olma özelliğini sürdürmektedir. Yüksek tenörlü bakır cevherleri öncelikle üretimde tercih edildiğinden doğal kaynakları da her geçen gün azalmaktadır. Dünyadaki bakır ürünleri de ekonomik ömürlerini tamamlayarak tekrar kullanım için yeni bir ham madde kaynağı oluşturmaktadır. Üretim veriminin artırılması, enerji tüketiminin azaltılması, ürün nitelik ve nicel iliğinin artırılması üretim mühendisliği çalışmalarında öncelikli konular arasında yer almaktadır. Dünyada önemli bir bakır üreticisi olan Kazakistan?ın yerel koşuları göz önüne alınarak Türkiye?deki imkânlardan yararlanılarak ikilcil kaynaklardan bakırın ticari nitelikte üretiminin prosesleri ve özellikleri araştırılmıştır. Ürün kalitesi ve kullanım alanlarına göre arılık ve bileşim koşulları karakterize edilmiştir. Bakırın arıtılması pirometalürjik olarak ateşle ,elektrolizle ve katodda yeniden ergiterek yapılmaktadır. Blister bakır olarak % 97- 99, yüksek fırında % 90 -95, Hidro metalürjik olarak % 85- 90, eletrolizle % 99,99 saflık değerlerine ulaşılmaktadır.Ticari kaliteler için yeterli saflığa sahip ve hurda bakırların yeniden erğitilip arıtılmasıyla kullanılacak bakırın üretim ve kalite gereksinimleri muakayeseli olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Copper which first metal with the outstanding qualities used throughout history and continues to be indispensable material. The first production of high-grade copper oresis preferred because of that the natural resources are decreasing day by day. Copper products in the world by completing their economic useful lives create a new source of raw material for re-use. Increasing the efficiency of production, reducing the energy consumption, increasing the product quality and quantitative marrow are priority issues in production engineering. The production processes and characteristics of copper from second sources at commercial nature were investigated by taking into consideration the local conditions of a major copper producer in the world Kazakhstan and utilizing the opportunities in Turkey. The purity and combination conditions have been characterized according to product quality and application areas. Purification of copper is made as a pyrometallurgical with fire, electrolysis and by melting again in cathode. Purity values of copper are reached as blister copper % 97 - 99, in blast furnace %90 -95, as hydro-metallurgical % 85 - 90,by electrolysis % 99.99. The production and quality requirements of copper used in re-melted purified coppers with sufficient purity and scrap for commercial are determined as comparative.