Türkiye'de binaların enerji performansı hesaplama yönteminin farklı iklim bölgelerinde değerlendirilmesi
Evaluation the calculation methodology of building energy performance (bep-tr) in different climatic regions of Turkey
- Tez No: 343832
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLAY ZORER GEDİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Mimarlık, Energy, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Enerji etkin bina tasarımı, Bina enerji performansı hesaplama yöntemi (BEP-TR), Enerji kimlik belgesi, Otel yapıları, Design-Builder, Energy efficient building design, Building energy performance methodology (BEP-TR), Energy identification certificate, Hotel buildings, Design Builder
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Fiziği ve Malzemesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Günümüzde gereğinden fazla enerji kullanımı ve buna bağlı olarak enerji kaynaklarının azalması önemli bir sorundur. Harcanan enerjinin çok önemli bir bölümü ise yapılar tarafından tüketilmektedir. Isıtma, soğutma, aydınlatma v.b. gereksinimler için yoğun enerji gerekmektedir. Otel yapılarında tüketilen enerji, tüketim basamakları arasında üst sıralarda yer almaktadır. Bu tez çalışmasında, farklı iklim bölgelerinde yer alan farklı plan biçimlenişlerine sahip otel yapıları ?Bina Enerji Performansı Hesaplama Yöntemi? ile analiz edilerek, binaların enerji performansı ve emisyon salım sınıfı belirlenmiştir. Bu çalışmada BEP-TR?nin farklı senaryolar için test edilmesi amaçlanmıştır. Otel yapılarının enerji tüketiminde etkili olan faktörler; * Yapının bulunduğu iklim bölgesi, * Kullanıcı yoğunluğu (hangi dönemlerde ve sıklıkta kullanıldığı), * Yapının durumu (tasarım, biçim, uygulama, yalıtım), * Enerji sistemleri (ısıtma, soğutma, aydınlatma düzenleri) olmak üzere sıralanmaktadır. Öncelikle otel yapılarının bulunduğu farklı iklim bölgelerinin (sıcak, ılıman v.b.) gereksinimleri belirlenerek oluşan yapı tipleri, kullanım dönemleri, yoğunluğu ve sistem tercihleri (ısıtma,soğutma v.b.) dikkate alınarak BEP-TR hesaplama yöntemi ile binaların yıllık m² başına düşen enerji tüketim miktarı ve buna bağlı olarak CO? salımı hesaplanacaktır. Bu çalışma kapsamında, enerji tüketimi konut dışı binalar arasında en yüksek olan ve birden fazla fonksiyonel mekândan oluşan otel binalarının enerji performansı, ulusal hesap modeli olan BEP-TR ve Design Builder programı ile hesaplanacak ve karşılaştırılmıştır. Mevcut kaynaklar araştırılıp, konuyla ilgili veriler derlenerek hazırlanan bu çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; tezin amacı derlenen kaynaklarla beraber literatür taraması ile verilerek hipotez ortaya konulmuştur. İkinci bölümde; çalışma kapsamında bina enerji performansını etkileyen parametreler iklimsel ve yapısal açıdan ele alınmıştır. Bunlar; iklim elemanları, seçilen üç farklı iklim bölgesinin (ılıman nemli-sıcak kuru-soğuk) genel özellikleri, yapının konumu, biçimi ve yapı kabuğunun özellikleridir. Üçüncü bölümde; enerji performansı hesaplama yöntemi olarak kullanılan BEP-TR ve Design Builder programları ve özellikleri anlatılmıştır. Baz aldıkları hesaplama yöntem türleri açıklanmıştır. Dördüncü bölümde; sadece yedi tip köşegen formlu bina enerji hesaplamaları yapan BEP-TR ile her formda bina enerji hesaplaması yapan Design Builder?da analizleri yapılmak üzere daire ve kare planlı otel yapı tipleri belirlenmiştir. Elde edilen enerji hesaplamaları seçilen iklim bölgeleri için karşılaştırılmıştır. Sonuçlar bölümünde; biçim, zonlama ve mekanik sistem dizaynı farkının enerji hesabı farkını ortaya koyan parametler olarak ele alındığı analiz sonuçları üzerinden değerlendirmeler ve incelemeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, excessive energy use and consequent depletion of energy resources is becoming a major problem. A very important part of the energy expended is consumed by buildings. Heating, cooling, lighting, etc. required for the high energy requirements. Hotel buildings are at the top of the steps of energy consumption ranks. In this study, hotel buildings, located in different climatic zones with different planning shapes will be analyzed by the methodology of ?Building Energy Performance? and buildings? energy performances and emission classes will be determined. BEP-TR is intended to be tested for different scenarios in this study. Factors that influence energy consumption in hotel buildings; * the climate which the building is in, * user density (which in periods and often used), * condition of the building (design, form, application, insulation), * The energy systems (heating, cooling, lighting schemes) are listed. First of all, by determining the requirements of different climatic zones (hot, temperature, etc.), building types, periods of use, density and system preferences (heating, cooling, etc.) will be revealed. According to this determination, buildings? annual energy consumption per m² and CO? emissions shall be calculated by BEP-TR methodology. In this study, energy performances of hotel buildings which have the highest energy consumption rates and have more than one functional space among the non-residential buildings will be calculated by BEP-TR and Design Builder. This study consists five sections that is prepared by exploring the available resources and compiling the data on the subject. In the first chapter, the aim of the thesis is put forward with the literature survey and a hypothesis. In the second chapter, the parameters affecting to the building energy performance are discussed as climatic and structural in the scope of this study. These are climatic elements, general characteristics of selected three different climate zones (temperate humid-warm dry-cold), the location, the form of the building and the features of the building envelope. In the third chaper, the features of BEP-TR as a methodology of calculating the energy performance and Design Builder are described. Some types of calculation methods are explained. In the fourth chaper, hotel buildings of square based and circle based hotels are determined. They are calculated in BEP-TR, which makes energy analyses in only seven, diagonal types of building and Design Builder, which calculates energy loads for every form of building types. In results, parameters which reveal the difference in the energy calculations within the difference in shape, zoning and mechanical system design are evaluated and investigated.