Parasal birliğin ekonomik krizi
Economic crisis of monetary union
  1. Tez No: 345636
  2. Yazar: MURAT DELİGÖZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ÇİĞDEM BOZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Monetary unity, Optimal Monetary Theory and Europian Economic Crisis
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde parasal birliğin teorik çerçevesi incelenmektedir. Parasal birlik kavramı ve süreci detaylı anlatılmaktadır. Parasal birliğin oluşturulabilmesi için gerekli koşulların neler olduğu açıklanmakta ve parasal birliğin olumlu ve olumsuz etkileri üzerinde durulmaktadır. İkinci bölümünde öncelikle Avrupa Parasal birliğin tarihsel gelişimi, Avrupa parasal birliği önceleyen çalışmalar, Ekonomik ve Parasal birliğin temelini oluşturan Delors Raporu ve Maastricht Anlaşması alınan kararlar doğrultusunda incelenmektedir. Ekonomik ve Parasal birliğin gerçekleşme aşamaları anlatılmaktadır. Avrupa Merkez Bankası?nın kuruluşunu hazırlayan Avrupa Para Enstitüsü görev ve yetkileri doğrultusunda açıklanmaktadır. Üçüncü bölümde ise 2008 yılında ABD?de başlayan ekonomik krizin Avrupa Birliğini üzerindeki etkileri ve AB?de krizi yaşan ülkeleri hakkında açıklamalar yapılmaktadır. Anahtar Kelimeler; Parasal Parasal Birlik, Optimum Para Teorisi ve Avrupa Ekonomik Krizi
Özet (Çeviri)
This study is comprised of three parts. In the first part, theoretical factors of monetary union is being analysing. Monetary union concept and process explaining in details. Which conditions are needful to create monetary union are being explaining and emphasize what is the positive and negative effect of monetary union. On second part European Monetary Union?s historical evolution, workouts for preventing European Monetary Union is being explaining in lights of Delors Report and Maastricht Agreement which creates the fundamentals of monetary unity. Realisation phases of Economical and monetary unity is explained Europian Monetary Institution which was a preperation for the foundation of Central Bank of Europe is examined with regard to duties and the authorities of the instution. In third part, the effects of the economical crisis on the Eruropean Uninon which started in Unite States in 2008 is discussed.