Ekopraksisin kuruluşu açısından Spinoza ve Marx'ın varlık anlayışlarının incelenmesi
An investigation of Spinoza and Marx's understanding of being terms of the constitution of ecopraxis
- Tez No: 345702
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜRŞAD SİNAN ÖZBEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Ecopraxis, Ontology, Conatus, Nature, Spinoza, Marx
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 272
Özet
Ekopraksis, insanın doğa ile ilişkisinde zorunlu bir sınır araştırmasıdır. Bu yönde bir sınır araştırması doğrudan doğruya metafiziksel niteliktedir. Bununla birlikte ekopraksis kavramlaştırmasının ortaya çıkardığı bir başka sorun ise doğanın etiğin konusu olabilmesinin felsefi dayanaklarının teşkil edilmesidir ki bu dayanak etik yoluyla değil ontoloji yoluyla tesis edilebilir gözükmektedir. Doğanın etik bir ilgiye sahip olabileceği ontoloji Spinoza?nın töz anlayışı olabilir. Ekopraksis kavramının kuruluşunda ontolojik boyutla beraber düşünülebilecek diğer zorunlu boyut ise tarihsel olarak üretim etkinliğinin ve değerin kuruluşunun ele alınmasıdır ki bu boyutta ise Marx?ın ekonomi-politik çözümlemesi ve felsefesi yeniden ele alınacaktır. Anahtar Kelimeler : Ekopraksis, Ontoloji, Conatus, Doğa, Spinoza, Marx
Özet (Çeviri)
Ecopraxis is an investigation of the necessary limitation within the relation of human and nature. In this way, the investigation of limit carries with itself directly a certain metaphysical character. In addition to it the other problem is the establishment of philosophical bases on the whether nature is proper being subject of ethics or not. This base is seemed to me being able to be established by way of ontology not ethics. An understanding of ontology which is implied an ethical relation with nature is related with be Spinoza?s conception of substance. An another necessary dimension in constitution of the ecopraxis concept, which has to be thought historically together with ontological dimension, is dimension the activity of production and the constitution of value. At that dimension Marx?s analysis of political economy and his philosophy will be reconsidered.