Edirne'de 1912 Marmara depremi ve afet yönetimi
Edirne 1912 Marmara earthquake and disaster management
  1. Tez No: 345742
  2. Yazar: DENİZ ARAS
  3. Danışmanlar: DOÇ. FATMA ÜREKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem, Afet Yönetimi, Yardım Komisyonları, Balkan Savaşı, Edirne, Earthquake, Disaster Management, Aid Commissions, Balkan War, Edirne
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
1912 yılında meydana gelen Marmara depremi Edirne?nin birçok bölgesinde tahribat yapmıştır. Depremin hissedildiği ve depremden etkilenen yerlerle ilgili durum bilgileri hakkında Osmanlı Hükümetine düzenli bilgi verilmiştir. Deprem bölgesine görevliler gönderilerek bölgede yapılması gereken acil müdahaleye dair tespitler yapılmıştır. Deprem sonrası afet yönetim çalışmaları tek merkezden yürütülmemiştir. İstanbul ve Edirne?de iane komisyonları kurulmuş bunlar vasıtasıyla yardımlar yapılmıştır. Yapılacak yardımlar bu komisyonlar aracılığı ile daha düzenli bir şekilde bölgeye gönderilmeye çalışılmıştır. Bu komisyonlar tarafından yapılan yardımların yanında, her türlü doğal afet nedeniyle yardımı beklenen Hilal-i Ahmer Cemiyeti tarafından bölgeye yapılmış olan yardımlar da önemlidir. Afet yönetim çalışmaları içinde deprem nedeniyle yıkılmış olan yapıların enkazının kaldırılması ve bunun sonucunda açıkta kalmış olan insanların barınmalarının sağlanması ele alınan önemli konular arasında olmuştur. 1912 depreminde afetleri fırsata çevirmeye yönelik bir takım suiistimaller üzerinde de durulmuştur. Afet yönetimi çalışmalarında karşılaşılan sıkıntılar aksaklıklar üzerinde durulmuş, halkın güvenliğini ve huzurunu bozan hususlar ve bunlara karşı alınan tedbirler de belirtilmiştir. Deprem nedeniyle zor duruma düşmüş olan bölge halkına devlet tarafından çeşitli muafiyetler de sağlanmıştır. Bölgeye ülke içinden yapılmış olan yardımların yanında yurt dışından yapılmış olan yardımlar da ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The earthquake that had been taken place in the Marmara region had a great scale of impact around Edirne. Upon the places that it was felt and affected regular reports were sent to the central government. Officials had been dispatched to the region in question and impressions were got on the course of rapid reaction.Following the earthquake the act of disaster management was not conducted from a particular center. Commissions established and the injured were aided through them. And it became more organized by that way to bring the service up to the region. Apart from those commissions the help of Red Crescent, of whose service expected in every sense, must be taken into consideration.It was among the significant issues to mention that the wreckage of the collapsed buildings were removed and that those were exposed to the disaster were provided housing.It has also been dealt with that there were a few incidences of abuse to gain profit out of the 1912 earthquake. There has been focused on the difficulties encountered in disaster management deficiencies, and the issues regarding the disturbance of the peace and security of the people as well as the measures taken against them.There had been particular exemptions offered for those in strain and the people of the region. It has also been touched that the region had received aid not only inside but also outside of the country.