Stirling çevrimi kullanan çanak tipi yoğunlaştırıcı güç sistemlerinin incelenmesi ve model bir sistemin tasarlanması
Analyzing dish-type concentrating solar power systems, using stirling cycle and modeling a prototype
  1. Tez No: 346094
  2. Yazar: GÜLİN ACAROL ZİLANLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYNUR ERAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Parabolik Çanak Stirling, modelleme, System Advisor Modeli, Dish/Stirling Systems, Modelling, System Advisor Model
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temiz Tükenmez Enerjiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu tez çalışması kapsamında, iki farklı ticari parabolik çanak-Stirling sistemi olan SES (Stirling Energy Systems) ve WGA (WGAssociates) sistemleri için belirlenen yerleşim bölgelerinde, SAM (System Advisor Model) modelleme programı kullanılarak modelleme yapılmıştır. Modellemeler, her iki sistemin de kuruldukları yer olan Amerika?da bulunan Albuquerque yerleşimi, Türkiye?de bulunan Van ve Ankara yerleşimleri için gerçekleştirilmiştir. Öncelikle enerji çıktısı değerleri ve sistem kayıpları göz önüne alınarak parabolik çanak-Stirling sisteminin parametrelerinin optimizasyonu yapılmış, daha sonra 600 kW kurulu güçte SES ve WGA sistemlerinden oluşacak güneş tarlası yerleşim seçenekleri incelenmiştir. En uygun yerleşim seçeneği elde edildikten sonra, parametrik analizden çıkan optimum değerler kullanılarak seçilen yerleşim bölgeleri için sistem modellemesi yapılmış ve modellemeler sonucunda, çıkış enerjileri ve verimlere bakılarak, bu teknolojinin Türkiye için uygulanabilirliği tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
As part of this study, solar energy systems equipped with parabolic dishes and utilizing a Stirling engine are analyzed. Two different commercial systems, SES (Stirling Energy Systems) and WGA (WGAssociates), are modeled using the SAM (System Advisor Model) modeling software in designated settlement areas. Both systems are modeled for the US state of Albuquerque, where they were designed, and Turkish provinces of Ankara and Van. First, the dish/Stirling system is optimized in light of the power output values and the system loss parameters. Then, running with an installed capacity of 600kW and comprising of SES and WGA systems, the layout of the solar fields is designed. Upon securing the most suitable layout, the system is modeled for the aforementioned settlements using the optimum output values gathered from the parametric analysis. As a result of the modelings performed, the applicability of this model is discussed in the light of the power output and efficiency data.