Modifiye edilmiş yüzeylere sahip transgingival implant komponentlerinin erken dönem iyileşme süreçlerinde yumuşak doku değişimlerinin farklı parametrelerle değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of surface modifacation on transgingival components to early stage soft tissue healing with multiple clinical parameters
  1. Tez No: 347788
  2. Yazar: METE TOPTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF ÜNSAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Lazer, Mikrokanal, Yüzey Pürüzlülüğü, Peri-implant mukoza, İyileşme Başlığı, SEM, Laser, Microchannels, Surface Roughness, Peri-implant Mucosa, Healing Abutment, SEM
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Modifiye Edilmiş Yüzeylere Sahip Transgingival İmplant Komponentlerinin Erken Dönem İyileşme Süreçlerinde Yumuşak Doku Değişimlerinin Farklı Parametrelerle Değerlendirilmesi Bu klinik çalışmanın amacı lazer mikrokanallar açılarak yüzeyi pürüzlendirilen iyileşme başlıklarının erken dönem iyileşme sürecinde klinik parametrelere etkisini standart yüzeye sahip iyileşme başlıkları ile karşılaştırarak değerlendirmektir. En az iki implant yerleştirilmiş 8 hastada, 21 pürüzlü yüzey ve 21 standart yüzey toplam 42 iyileşme başlığı ile çalışılmıştır. Çalışma grubunda yüzeyi değişimi yapılmış 21 iyileşme başlığı, kontrol grubunda standart yüzeye sahip iyileşme başlığı yerleştirilmiş ve PI, GI ve DK (dişeti kalınlığı) parametreleri ile değerlendirilmiştir. Parametreler PI ve GI için 1., 2., 3. ve 4. haftalarda , DK için ilk ve son haftada kaydedilmiştir. Çıkarılan örnekler SEM ile görüntülenerek değerlendirilmiştir. 4 hafta sonunda her iki grupta da dişeti kalınlığında azalma görülmektedir. Pürüzlü olan yüzeyde dişeti kalınlığı 4. hafta sonunda ortalama 2,69 mm, standart yüzeyde ise 2,10 mm?dir. Gingival marjin konumundaki azalma miktarı pürüzlü yüzey için 0,12 mm, standart yüzey için ise 0,23 mm `dir. Plak İndeks (PI), Gingival İndeks (GI) ölçümleri ve Dişeti Kalınlığı (DK) ölçümleri gruplar arasında karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar gösterilmiştir. SEM görüntülerinde pürüzlü yüzeyler üzerine doku tutunumları gösterilmiştir. Bu klinik çalışma sonuçları, pürüzlendirilerek değişim yapılan yüzeyin peri-implant doku iyileşmesine etkisi en az standart yüzey kadardır ve peri-implant doku iyileşmesi için gelecek vaat eden bir teknik olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of The Effects of Surface Modifacation on Transgingival Components to Early Stage Soft Tissue Healing with Multiple Clinical Parameters The aim of this present clinical study was to evaluation of the effects of lazer-microgrooved roughened surface to early stage soft tissue healing with clinical parameters compared with the standart surface. Fourtytwo healing abutments, twentyone roughened and twentyone standart surface at eight patient which has at least two implants were studied. 21 modified surface study group and 21 standart surface control group were inserted to implants. Plaque Index (PI), Gingival Index (GI) and Gingival Height (GH) parameters were used for evaluation. Meaurements were performed at 1., 2., 3. and 4th weeks for PI and GI. For Gingival Height (GH) scores were measured at the baseline and the 4th week of the study. The speciments were evaluated with SEM view. At the end of the four week recession of gingival height were observed for both groups. At the fourth week avarage gingival height measurements were 2,69 mm for roughened surface and 2,10 mm for standart surface. The avarage recession of the gingival margin level were 0,12 mm for roughened surface and 0,23 mmm for standart surface. The differences between the groups were statistically significant for PI, GI and GH after 4 week. Soft tissue attachments was seen on the roughened surfaces at SEM view. This clinical study showed that, modification of the surface with laser effects the soft tissue healing as standart one and a promising technique for peri-implant soft tissue healing.