Örgütsel stres ve sağlık çalışanlarında örgütsel stresle başa çıkma yolları: Serinhisar Devlet Hastanesi örneği
Organizational stress and ways to cope with organizational stress for healthcare personnel: Sample of Serinhisar Public Hospital
- Tez No: 348318
 - Danışmanlar: DR. MEHMET SARITAŞ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
 - Anahtar Kelimeler: Stres, Örgütsel Stres, Sağlık Sektörü, Stress, Organizational Stress, Health Sector
 - Yıl: 2013
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Beykent Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 95
Özet
Stres hayatımızın her anında karşımıza çıkan bir kavramdır. İnsanlar zamanlarının büyük bir çoğunluğunu çalışarak geçirdikleri için ister istemez stres yaşamaktadırlar. Çalışma hayatının yoğun ve rekabete dayalı olmasından dolayı stres hayatın bir parçasıdır. Bu çalışmada, Hastane ortamında çalışan sağlık personelinin stres düzeylerini tespit etmek ve çalışma ortamının strese neden olup olmadığını ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Ayrıca, iş koşullarının çalışanlar üzerindeki etkisinin çeşitli değişkenlere (bireyin cinsiyeti, yaşı, medeni durumu, gelir düzeyi, eğitim durumu) göre farklılık gösterip göstermediği oluşturulmaya çalışılmıştır. Bu amaçla Denizli İli Serinhisar ilçesinde çalışan sağlık sektöründeki çalışanlar örneklem olarak seçilmiş ve 100 kişiye anket uygulaması planlanmış olup, 85 kişiye anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. 15 kişi ankete katılmak istememiştir. Çalışma sonucunda sağlık çalışanları baş etme yöntemi olarak en fazla“Kendine Güvenli Yaklaşımı”, en az da“Boyun Eğici Yaklaşımı”kullanmaktadırlar. Stres düzeyleri olarak cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim durumu, gelir durumu, çalışma şekilleri, hizmet süresi, mesleği seçme durumu, çalıştığı servisi seçme durumu, haftalık çalışma saati, mesleği kendine uygun bulma durumu arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Ortamdan memnuniyet durumunda anlamlı bir farka rastlanmıştır. Çalışma ortamından memnun olan sağlık çalışanlarının, memnun olmayanlara göre daha fazla boyun eğici yaklaşımı kullandıkları görülmüştür. Bunun dışındaki stresle baş etme alt grupları ile çalışanların memnuniyet durumları arasında farka rastlanmamıştır.Sağlık çalışanlarına yapılan anket sonucunda araştırmanın bulgularına dayanılarak örgütsel stresi azaltabilecek öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Stressnowadays emerges as a phenomenon thatis feltby everyone in almostany environment. People, who spend most of their time in workplace,are most exposed tostress. In this study, thestress levelsof health personnelworking inthe hospital environmentandworking conditions are aimed to be revealed. In addition, the possible effects working conditions on differences between employees such as gender, age, marital status, income, education are also investigated. For this purpose, a survey is conducted on 100 healthcare personnel in Denizli, Serinhisar , 85 of whom attended the survey. 15 people did not want to take the survey.It is observed that healthcare personnel mostly use“Self-confident approach”and at the least use“surrender approach”to cope with stress. The study shows that criteria such as age, marital status, education level, income level, working hours, service life, choice of profession, choice of working department, weekly working hours, finding the profession self-fulfilling does not have an important effect on stress level of personnel. It is observed that personnel who are content with the working conditions show more“surrender approach”that the ones who are not. Other than this, no difference is observed between the contentment and the ways to cope with stress With regard to outcomes the study based on the survey among healthcare personnel,possible suggestions to reduce organizational stress are proposed