Türkiye'de cari açık sorunu ve etkileri:1980-2011 dönemi
The current account deficit problem and its effect in Turkey: Between 1980-2011
  1. Tez No: 349217
  2. Yazar: LEYLA YAŞAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN TÜRKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ödemeler Dengesi, Cari Açık, VAR (Vektör Otoregresif Model), İkiz Açık, Balance of Payments, Current Account Deficit, Vector Autoregressive Model (VAR), Twin Deficits
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Tüm dünya ekonomilerinde yaşanan ekonomik krizlerin başlıca nedenlerinden olan cari açık özellikle son yıllarda Türkiye?nin de kronik sorunu haline gelmiştir.Bu çalışmada 1980-2011 döneminde Türkiye ekonomisinde cari açık konusu incelenmeye çalışılmıştır. İktisatta, her konuda olduğu gibi, cari açık konusunda da farklı değerlendirmeler ve görüşler vardır. Bu bağlamda, Türkiye ekonomisindeki cari açık sorunu ve bu sorunun olumsuz etkileri, cari işlemler dengesine ilişkin farklı yaklaşımlar, cari açığın finansmanına yönelik tedbirler, cari açığın sürdürülebilirlik ölçütleri ve cari açık sorununa yönelik çözüm yolları farklı bakış açılarından yola çıkılarak incelenmiştir.Türkiye?de cari işlemler dengesini etkileyen faktörler arasında yatırım ve tasarruflar, yatırımların sektörel dağılımı, ülkenin dışa açıklığı, ülkenin mali yapısı, cari açıkları finanse eden sermayenin yapısı, dış ticaret hadleri, ülkenin diğer ülkelere göre rekabet gücü, uygulanan döviz kuru programı, politik istikrar gibi birçok gösterge sayılabilir.Bu çalışmanın amacı, Türkiye?de 1980-2011 döneminde yaşanan ekonomik gelişmeler de gözönünde bulundurularak cari işlemler hesabında meydana gelen değişmeleri ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
Current account deficit that is the main causes of the economic crisis in the economies of the world, become a chronic problem of Turkey in recent years. In this study, the current account deficit in Turkey's economy during 1980-2011 were analyzed. In this study, the current account deficit in Turkey's economy during 1980-2011 were analyzed. There are different assessments and opinions about the current account deficit in economics as in al matters. In this context, Turkey's economy problem and the negative effects of the current account deficit, the current account balance of different approaches, measures for the financing of the current account deficit, the current account deficit and the current account deficit criteria of sustainability solutions to the problem are examined on the basis of different perspectives. Among the factors affecting the current account deficit in Turkey investment and savings, the sectoral distribution of investments in the country, the openness of a country's financial structure, capital structure to finance current account deficits, the terms of trade, the country's competitiveness compared to other countries, the exchange rate applied to the program, political stability can also be included by many indicators. The purpose of this study is to determine the changes in current account and the economic developments in Turkey in the period 1980-2011 taking into account.