Finansal yatırım araçlarının vergilendirilmesinin kurumsal yatırımcılar açısından analizi
Financial investment instruments, the taxation of institutional investors in terms of analysis
  1. Tez No: 349252
  2. Yazar: NESRİN DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA YILDIRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Yatırım Aracı, Kurumsal Yatırımcı, Vergi Yükü
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Çalışmanın amacı, kurumsal yatırımcıların finansal işlemlerinin nasıl vergilendirildiğini ortaya koyarak, kurumsal yatırımcılar açısından vergi giderlerinin büyüklüğünü ve farklılığını analiz etmektir. Aynı zamanda kurumsal yatırımcıların Türkiye?de finansal yönden nasıl vergilendirildikleri ve vergi yükleri açısından farklı olup olmadıkları araştırılmıştır.Kurumsal yatırımcıların karşılaştıkları vergi yüklerini analiz etmek amacıyla 30 adet kurumsal yatırımcı seçilmiş ve 2010, 2011, 2012 yıllarına ait bilanço ve dipnotları kurumlar vergisi, gelir, gider ve diğer finansal durumlar açısından incelenmiştir. İnceleme sonunda elde edilen veriler doğrultusunda t testi yapılarak kurumsal yatırımcıların vergi yükleriyle ilgili sonuçlara ulaşılarak, sebeplerine değinilmiştir. Araştırmanın ulaştığı bulgulara göre, kurumsal yatırımcıların tür ve nitelik farklarından dolayı vergi giderleri ve yükleri farklılık göstermektedir. Buna göre bazı kurumsal yatırımcılar ilgili yasalar çerçevesinde kurumlar vergisiyle ilgili istisna ve muafiyetlerden yararlanmakta iken, bazıları zarar etmeleri sebebiyle kurumlar vergisi ve diğer vergi giderlerini ödeyememektedir.Sonuç olarak, kurumsal yatırımcıların istisna ve muafiyetten yararlanmaları ya da zarar etmeleri Türkiye?de kurumsal yatırımcıların vergi yükleriyle ilgili farklılaşmalara sebep olmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the study, is to point out the: institutional investors, financial transactions, and how they are taxed, and the institutional investors, in terms of tax expenses and the magnitude of the differences. At the same time, institutional investors In the financial aspects of how they are taxed, and tax burdens different in terms of whether they were investigated.Institutional investors faced the tax burden in order to analyze the 30 corporate investor selected and 2010, 2011, 2012 on the balance sheets and footnotes, corporation tax, income, expense and other financial situations are analyzed in terms of. As a result of examination of the data obtained in accordance with the t-test by institutional investors tax loads, the results have been reached, and the reasons are mentioned. The study reached, according to the findings, institutional investors to the kind and quality of differences due to tax expenses and loads vary. Accordingly, some institutional investors in the relevant laws within the framework of the corporate tax related to exceptions and taking advantage of, while some of the damage to, due to the corporate income tax and other tax expenses cannot be payed.As a result, institutional investors exception, and exemption from, or damage to institutional investors tax loads, related differences have been the cause. Keywords Financial Investment Tool, Institutional Investor, The Tax Burden.