Ratlarda benzo(A)pirenin homosistein seviyesi ile lipit parametreleri üzerindeki etkisi
Effect of benzo(A)pyrene on the homocysteine level and lipid parameters in rats
  1. Tez No: 351370
  2. Yazar: NACİYE SERT ÖZEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Homosistein, Benzo(a)piren, BaP, Aterosklerozis, Lipit parametreleri, Homocysteine, Benzo(a)pyrene, BaP, Atherosclerosis, Lipid Parameters
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada, ratlara benzo(a)piren (BaP) uygulamasının plazma homosistein seviyesi, lipit parametreleri ve koroner damarlar üzerindeki etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla, yaklaşık 200-250 gr. ağırlığında 8-10 haftalık 17 adet Wistar albino dişi rat iki gruba ayrıldı. Bu gruplar; 1.Grup (Kontrol Grubu, plasebo olarak tricapyrilin), 2. Grup (BaP Grubu: tricapyrilin içinde çözdürülen 3,4 benzo(a)pyren ) deri altı yolla 10 mg tek doz BaP uygulandı. Uygulamadan 10 hafta sonra 12 saatlik açlık periyodundan sonra kan örnekleri eter anestezisi altında kalpten punksiyonla alındı. Alınan kan örneklerinden, Plazmadan homosistein düzeyi, total kolesterol, trigliserit, LDL, VLDL ve HDL düzeyleri ile koroner damarlardaki patolojik değişimler incelendi. Elde edilen sonuçlara göre; gruplar arasında BaP verilen grupta total kolesterol, trigliserit, LDL, VLDL ve HDL düzeylerinde istatistiksel olarak önemli bir fark bulunmasına rağmen (p0.05). Gruplara ait ortalama damar çapları ve damar duvarı kalınlık değerleri arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmedi (P>0.05). Deneme grubunda ise epikardiyal koroner arterlerin musküler katmanındaki kas hücrelerinde vakuoler dejenerasyon ve belirgin olarak peri-arteriyoler bağ doku artışı belirlendi. Sonuç olarak, BaP?ın lipit paremetreleri ile homosistein seviyesi üzerindeki belirlenen etkileri, kalp damar hastalıklarının etiyolojisine önemli katkılar yapacağı kanısındayız.
Özet (Çeviri)
In this study, investigation of effects of administration of benzo(a)piren (BaP) to rats on homocysteine level, lipid parameters and coronary arteries was intended. For this purpose, approximately 200-250 gr. in Weight, 8-10 weeks age, 17 wistar albino female rats were divided into two groups. These groups; 1st Group (Control Group, tricapyrilin as placebo), and 2nd Group ( BaP Group: 3,4 benzo(a)piren dissolved inthe tricapyrilin) administrated BaP10 mg single dose with subcutaneously.10 weeks after application and after 12 hours hunger period, blood samples were taken from heart with punction under ether aneshesthesia. Taken blood samples were investigated for plasma homocysteine, total cholesterol, triglycerides, LDL, VLDL and HDL levels and coronary arteries were investigated for pathological changes. According to results; despite there was difference found on total cholesterol, triglycerides LDL, VLDL and HDL levels of BaP group statistically (p0,05). There was no significant differences were detected on mean blood vessel diameter and blood vessel wall thickness value between groups (p>0,05). In experiment group, vacuolar degeneration and significant increase in peri-arteriolar connectivite tissue of muscle cells in the muscular layer of epicardial coronory arteries. As a result; we believe determined effects of BaP on lipid parameters and homocysteine level will make a significant contribution to understanding etiology of cardiovascular diseases.