SAMS: A decision scale for assessing medium and short scaled/term software projects
SAMS: Orta ve kısa ölçekli/vadeli yazılım projelerini değerlendirmeye yönelik bir karar ölçeği
- Tez No: 353635
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR GÜNERİ ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Proje Seçimi, Proje Değerlendirme, Skor Kart, Parametre Ağırlıklandırma, Skorlama, Project Selection, Project Assessment, Score Card, Parameter Weighting, Scoring
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Akıllı Mühendislik Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Yazılım geliştirme organizasyonlarının çoğu, kazancı en yüksek ve de en verimli projeleri gerçekleştirmeyi, bu projeleri de kısa sürede ve yüksek kalitede uygulamayı amaçlamaktadırlar. Bu amaca ulaşmak için organizasyonlar iyi analiz edilmiş ve iyi planlanmış stratejiler oluşturmalı, dolayısıyla, açık bir şekilde tanımlanan stratejilere uyumlu olacak şekilde de taktikler geliştirilmelidir.“Hangi proje gerçekleştirilmeye uygundur?”sorusunu cevaplamak detaylı bir karar verme sürecini gerektirir. Bu nedenle, yeni pazar fırsatlarını elde etmeye yönelik çalışmalar, itibar odaklı çalışmalar, kritik sektörler ve kritik projeler gibi etkenler söz konusu olduğunda, zaman ve maliyet haricindeki farklı argümanlara da ihtiyaç duyulur. Proje seçiminden önce, karar verme sürecinde kullanılacak önemli ve zorunlu parametreler (argümanlar) belirlenmelidir. Bu parametreler, kararı etkileyebilecek olası tüm faktörler hakkında bilgileri, kritik kısıtları (yasal zorunluluklar), fonksiyonel ve fonksiyonel olmayan gereksinimleri, insan ve teknoloji kaynaklarını, projenin kapsamını da içeren, sosyo-ekonomik bilgiler taşırlar. Bu çalışma, sayıca birden fazla olan, küçük ve orta ölçekli/vadeli yazılım projeleri arasında, en uygun projeyi/projeleri bulmaya odaklanan“ Orta ve Kısa Ölçekli/Vadeli Yazılım Projelerini Değerlendirmeye Yönelik Bir Karar Ölçeği”(SAMS) isimli bir yaklaşım sunmakta ve proje seçiminde kullanılması gereken en önemli parametreleri belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu parametreleri, zaman, maliyet ve önceden belirlenmiş ağırlıklara sahip parametreler ile birlikte, bir ölçek formu kullanarak yeni bir karar verme modeli önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Main goal of the most of the Software Development Companies (SDC) is to realize most beneficial and profitable software projects, and implement these in a very short time with high quality. In order to reach this goal, these SDC should designate well-analyzed and well-conceived strategies; therefore, new tactics and clearly defined decision making strategies should be developed. Finding an answer for the question titled“which software project is proper to realize?”usually requires exhaustive decision making processes. In addition, these processes may also need several new parameters (arguments) apart from time and cost when different factors emerge, e.g. new market opportunity-based studies, prestige based studies, critical sectors and critical projects. Before selection of the proper project, vital and inevitable parameters and arguments which are used in decision making processes should be decided. These parameters should carry information about all of the possible factors which can affect the decision, such as crucial constraints (legality), functional and non-functional requirements, human and technology resources, scope of project and socioeconomic issues. This thesis proposes a new method titled“A Decision Scale for Assessing Medium and Short Scaled/Term Software Projects”(SAMS) which intends to find the most appropriate projects among several short and medium scaled/term software projects. Moreover, it intends also to figure out most significant parameters should be used for selection process. Furthermore, a new decision making model using a scale form is proposed which takes the proposed parameters, time, cost and a number of existing parameters with particular weights.