Pnömoni, bronşiolit ve astım atağı ile gelen çocuklarda etiyolojik ajan olarak Simkania Negevensis'in araştırılması
Investigation of Simkania Negevensis as the etiological agent in children presented with pneumonia, bronchiolitis and asthma exacerbation
  1. Tez No: 353847
  2. Yazar: DUYGU EKİNCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KÖSE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Microbiology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Simkania negevensis, pnömoni, bronşiolit, akut astım atağı, Simkania negevensis, pneumonia, bronchiolitis, acute asthma exacerbation
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Bu çalışmada, alt solunum yolu enfeksiyonu (ASYE) patojenlerinden olan, Chlamydia benzeri hücre içi mikrorganizmalardan Simkania negevensis (S.negevensis)?in bölgemizde pnömoni, bronşiolit ve astım atağında etiyolojik ajan olarak araştırılması planlandı. Gereç ve Yöntem: Şubat 2012- Nisan 2013 tarihleri arasında, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği?ne başvuran, akut alt solunum yolu enfeksiyonu tanısı almış, yaş aralığı 1 ay-10 yıl olan, hastalığın şiddetine göre gerek yatırılarak, gerekse tedavi verildikten sonra ayaktan takip edilen, pnömoni, bronşiolit ve daha önce kliniğimizde astım tanısı alıp atak tablosunda olan hastalar çalışmaya dahil edildi. Çalışma grubuna alınan hastalar rastgele seçildi ve çalışma prospektif olarak yürütüldü. Çalışmaya toplam 102 hasta çocuk ile kontrol grubu olarak 46 sağlıklı çocuk dahil edildi. Olgulardan alınan nazofarengeal sürüntüde PCR ile S.negevensis araştırıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 102 olgunun 45?i (%44) pnömoni, 32?si (%31) akut bronşiolit ve 25?i (%25) astım atak tablosunda idi. Pnömoni kliniğinde olan 45 hastanın 19?u (%42,2) kız, 26?sı (%57,8) erkek; akut bronşiolit kliniğinde olan 32 hastanın 15?i (%46,9) kız, 17?si (%53,1) erkek; astım atak tablosunda olan 25 hastanın 11?i (%44) kız, 14?ü (%56) erkek idi. Çalışmaya alınan 102 hastanın 90?ının (%88) öksürük, 30?unun (%29) ateş, 19?unun (%19) solunum sıkıntısı şikayeti ile başvurduğu belirlendi. Çalışmaya dahil edilen hem hasta hem de kontrol grubunda S.negevensis tespit edilemedi. Sonuç: Çeşitli ülkelerde yapılan prevelans çalışmalarında, özellikle bölgesel ve etnik gruplara bağlı pozitiflik oranında farklılıklar görüldüğü vurgulanmaktadır. Ülkemizde ilk olarak tarafımızca yapılan çalışmanın, daha fazla sayıda hasta ile daha uzun süreye yayılarak yapıldığında daha anlamlı sonuçların elde edilebileceği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Objective: In the present study, it was aimed to evaluate Simkania negevensis which is an intracellular microorganism and one of the pathogen agents causing lower respiratory tract infection like pneumonia, bronchiolitis and asthma exacerbation in our district. Material and Method: The study included children aged 1 months-10 years who admitted to Department of Pediatrics of Erciyes University, Medical Faculty and diagnosed as acute lower respiratory tract infection including pneumonia, bronchiolitis and acute asthma exacerbation treated in either outpatient or inpatient basis. The patients were randomly assigned into study group and the study was conducted in prospective manner. Overall, 102 patients and 46 healthy controls were included to the study. S.negevensis was assessed by PCR on nasopharyngeal swab samples. Findings: Of the 102 cases included, there was pneumonia in 45 (44%); acute bronchiolitis in 32 (31%); and asthma exacerbation in 25 (25%). Of the 45 cases with pneumonia, 19 (42.2%) were girl and 26 (57.8%) were boy. Of the 32 cases with acute bronchiolitis, 15 (46.9%) were girl and 17 (53.1%) were boy. Of the 25 cases with acute asthma exacerbation, 11 (44.0%) were girl and 14 (56.0%) were boy. Of the 102 cases included, the presenting complaint was cough in 90 (88%), fever in 30 /29%) and respiratory distress in 19 (19%). It was failed to detect S.negevensis in either study or control group. Conclusion: In the prevalence studies from several countries, it has been emphasized that variations were observed in positivity rates related to regional or ethnic groups. Since our study is the first in our country in this regard, we think that more meaningful outcomes could be achieved when studies with larger sample size and longer period.