Dini lider tipleri üzerine sosyolojik bir araştırma
A sociological research on types of religious leader
- Tez No: 354601
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VEJDİ BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, din adamı, dinî lider, dinî lider tipolojisi, Leadership, clergy, religious leaders, typology of religious leaders
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu tez çalışmasında dinî liderlerin işlevleri ortaya konmuş ve tipoloji yapılmıştır. Öncelikle genel olarak toplumda zuhur eden liderlik olgusu ve bu bağlamda gösterdiği eğilim ve fonksiyonlar tanımlanmış, takipçileriyle olan ilişkilerinde liderin tutumu ve misyonu araştırılarak, lider ve liderlik hakkında ortaya çıkan teorilerle birlikte liderlik kavramı ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Daha sonra dinî lider kavramını daha iyi anlamak için, çeşitli dinî geleneklerdeki din adamlığı konusuna yer verilmiş; farklı dinî geleneklerde, din adamının fonksiyonları ve hiyerarşisi açıklanmıştır. Araştırmanın asıl amacı sosyolojik açıdan bir dinî lider tipolojisi kurmak olup, bu bağlamda dinî lider kavramı tanımlanarak, farklı dinî lider tipleri oluşturulmuş ve İslâm dünyasındaki çeşitli dinî lider tiplerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this researh we examined religious leader models and their basic functions in the society. The emergence of leadership, basic functions and duties of leaders, their attitude towards followers, their mission in a given society and theories about leadership are the main topics examined throughout our research. For a better understanding of the term of `leadership? we also examined religious titles (posts), functions and hierarchy of clerics in different religious traditions.The basic aim of the research is the `model of religious leader? through sociology. After defining `religious leader? as a sociological term we made out different religious leader models and examined different religious leader models in Muslim world. Throughout the research religious leadership was studied as a phenomenon and religious leader stereotype as a subject.