Composite from recyeled polymers
Geri kazanılmış polimerlerden kompozit malzeme üretimi
  1. Tez No: 35706
  2. Yazar: MERYEM MEHTAP AKBUDAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ YILMAZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Geri Kazanım, Naylon-6, Kompozit, Mekanik Özellikler, Reolojik Özellikler ve Isısal Özellikler
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
ÖZ GERİ KAZANILMIŞ POLIMERLERDEN KOMPOZIT MALZEME LİRETİMİ AKBUDAK, Meryem Mehtap Yüksek Lisans Tezi, Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı.Prof.Dr.Ülkü YILMAZER Yardımcı Tez Danışmanı Prof.Dr.Neşe ORBEY Eylül, 1994, 138 sayfa Bu tezde, naylon-6 polimerinden glikoliz yöntemiyle değişik paramatrelerde oligomerler elde edilmiştir. Elde edilen bu oligomerler maleik anhidrit ile reaksiyona sokularak doymamış poliesteramid yapısında reçineler hazırlanmış ve reçine sentezi kinetiği çalışılmıştır. Stiren ve metilmetakrilat eklendikten sonra ise bu reçinelerin viskoziteleri tayin edilmiş, sertleştirme işlemi esnasındaki davranışları incelenmiştir. Elde edilen kalıplanmış malzemenin ısısal ve mekanik özellikleri 'ölçülmüştür. Üretilen reçinelerden biri seçilerek kompozit malzeme üretiminde kullanılmış ve bu malzemenin yük altındaki davranışı, üretildiği reçineninki ile karşılaştırılmıştır Bu çalışma sonucunda asitli ortamda katalizlenmiş, poliesterifikasyon kinetiğine uyan poliesteramid oluşumu gözlenmiştir. Reaksiyon hız modeli toplam olarak ikinci dereceden, hidroksil ve karboksil derişimine göre birinci dereceden bulunmuştur, iki farklısıcaklıkta reaksiyon hız sabitleri hesaplanmıştır. Sertleştirme işleminden sonra bu reçinelerin mekanik özellikleri, genel kullanım amacıyla hazırlanmış doymamış poliester ve PET in glikoiize edilmesi temeline dayanan reçinelerinki ile karşılaştırılmış ve mekanik Özelliklerinin benzer olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPOSITES FROM RECYCLED POLYMERS AKBUDAK, Meryem Mehtap M.Sc.in Chemical Engineering Supervisor:Prof.Dr.Ülkü YILMAZER Co-Supervisor:Prof.Dr.Neşe ORBEY September, 1994, 138 pages In this study, oligomers were obtained from nylon-6 polymers through glycolysis using different glycolysis parameters. Then unsaturated resins having polyesteramide structure were synthesized by reacting these oligomers with maleic anhydride. The unsaturated resin synthesis kinetics was studied. Curing characteristics and viscosities of these polyesteramide resins were determined after addition of styrene and methyl methacrylate. Later, the unsaturated resins were cured and mechanical and thermal characteristics of the cured resins were evaluated. One of the resins mentioned above was chosen as the matrix phase in glass reinforced composite production. Behaviour of the composite under load was compared to that of the matrix material. The polyesterification of the glycolized nylon-6 products with maleic anhydride follows the acid catalyzed polyesterification kinetics. The rate model was found to be second order overall and first order with respect to hydroxy! and carboxyl concentrations. The reaction rateconstants at two different temperatures were calculated. The mechanical properties of the cured products were found to be competative with those of recycled PET based and general purpose resins. Key Words : Recycling, Nylon-6, Composite, Mechanical Properties, Thermal Properties and Rheological Properties. Science Code : 603.03.05