Üçüz açık hipotezinin ekonometrik analizi: Türkiye örneği
Econometric analysis of triple deficits hypothesis: Case of Turkey
  1. Tez No: 357709
  2. Yazar: HANDAN BORAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZAFER KANBEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Üçüz Açık Hipotezi, Cari Açık, VAR Analizi, Triple Deficits Hypothesis, Current Account Deficits, VAR Analysis
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
1980'lerin başından itibaren, dünya ekonomilerinde dikkat çekici bir durum olarak ortaya çıkan, bütçe açıkları ve cari işlemler açıkları arasındaki aynı yönlü ilişki 'İkiz Açıklar Hipotezi' olarak adlandırılmış ve birçok çalışmaya konu olmuştur. Bir ülkede aynı anda, bütçe açığı ve cari açık durumu yaşanıyorsa ve buna yatırım-tasarruf dengesizliği de eşlik ediyorsa bu ülkede üçüz açık sorunu olduğundan bahsetmek mümkündür. Bu kapsamda çalışmanın amacı, cari işlemler açığı, bütçe açığı ve yatırım-tasarruf dengesi arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Uygulama kısmı, Türkiye ekonomisine ait 1962-2010 dönemine ait yıllık verilerle Vektör Otoregresif Model kullanılarak yapılmıştır. Uygulama sonuçları, bütçe açığının cari açığın Granger nedeni olduğunu göstermiş fakat cari açık ile yatırım-tasarruf oranı arasında bir nedensellik ilişkisi bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Beginning from 1980's, high correlation between budget deficits and current account deficits, which got remarkable attention in world economies, was named as 'Twin Deficits Hypothesis' and has been on focus of many scientific studies. If a country experiences budget deficits and current account deficits at the same time along with unbalance in investment and savings, this results in triple deficits problem. The purpose of this study was to investigate the relationship between the budget deficits, the current account deficits and the investment savings rate. With respect to the analytical part of the study, the data set for Turkey over the period 1962-2010 in Turkey were analyzed using Vector Autoregregressive Model. According to the results obtained, it was concluded that the budget deficits was Granger causality of current account deficits while there was no causality between current account deficits and the investment and savings ratio.