Gestasyonel diabetes mellitus gelişiminde MODY gen polimorfizmlerinin yeri nedir?
What is the contribution of MODY gene polymorphisms in the development of gestational diabetes mellitus?
- Tez No: 359166
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK DAĞDELEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Gestasyonel Diabetes mellitus, MODY, Genetik polimorfizm, Gestational Diabetes Mellitus, MODY, Genetic polymorphism
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Çıkman Duygu İlke, Gestasyonel Diabetes Mellitus gelişiminde MODY gen polimorfizmlerinin yeri nedir? Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları UzmanlıkTezi, Ankara 2013. Amaç:Bu çalışmada, gençlikte ortaya çıkan erişkin tip diyabet (MODY, Maturity Onset Diabetes of Young)alt tiplerinin gestasyonel diabetes mellitus (GDM) ile ilişkisinin belirlenmesi ile hastalığın patofizyolojisini daha net anlayabilmek, hastalığı öngörecek belirteçler ortaya koymak ve beraberinde farklı tedavi modaliteleri gelişimine yardımcı olmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 75 gr oral glukoz tolerans testi yapılarak 2011 Amerikan Diyabet Cemiyeti (ADA, American Diabetes Association) tanı kriterlerine göre GDM tanısı alan 93 vaka ve normal glukoz toleransı olan 90sağlıklı gebeden oluşan kontrol grubu dahil edildi. Organ yetmezliği, gebelik öncesi bilinen T1DM ya da T2DM olan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Tüm katılımcılardan IGF2BP2 (rs1470579), GCK (rs1799884), HNF1A (rs1169288), HNF4A (rs2144908)gen polimorfizmlerinin araştırılması için gerekli kanlar alındı. GDM ile bu gen polimorfizmlerinin ilişkisi araştırıldı. Bulgular: HNF4A (rs2144908) gen polimorfizminin riskli allellinin bulunması ile GDM arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır (p=0.038). IGF2BP2 (rs1470579) ve GCK (rs1799884) gen polimorfizmleri GDM grubunda daha sık görülmesine rağmen, fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. HNF1A (rs1169288) gen polimorfizmi ile GDM arasında ilişki gösterilememiştir. Fakat, araştırmamızda bakılan 4 genden, yatkınlık allellerinin taşıyıcılık sayısı arttıkça, GDM riskinin arttığı gözlenmiştir (p=0.012). Sonuç: Sonuç olarak tek gen etkisinden çok, bu 4 farklı IGF2BP2 (rs1470579), GCK (rs1799884), HNF1A (rs1169288) ve HNF4A (rs2144908) genlerinin aditif etkiyle GDM gelişimine katkıda bulunduğu literatürde ilk kez bu çalışmayla ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Cikman Duygu Ilke, What is the contribution of MODY gene polymorphisms in the development of Gestational Diabetes Mellitus? Hacettepe University Faculty of Medicine, Department of Internal Medicine-Thesis in Internal Medicine, Ankara 2013. Aim: This study aims to investigate the association between MODY genes and gestational diabetes mellitus (GDM) to understand the pathogenesis and thereby to provide predictive markers for GDM. Methods: Ninety-three patients with the diagnosis of gestational diabetes according to the diagnostic criteria of 2011 ADA and 90 pregnant normal subjects were included in the study. Patients with T1DM or T2DM diagnosis before pregnancy or with organ failure were excluded. Peripheric blood samples were obtained from all the participants. Samples were investigated for the genetic polymorphisms of IGF2BP2 (rs1470579), GCK (rs1799884), HNF1A (rs1169288) and HNF4A (rs2144908) genes. Results: High-risk allelle of HNF4A (rs2144908) gene polymorphism is statistically significantly associated with GDM (p=0.038). HNF1A (rs1169288), IGF2BP2 (rs1470579) and GCK (rs1799884) gene polymorphisms have no relationship with GDM, though high-risk allelles of IGF2BP2 (rs1470579) and GCK (rs1799884) gene polymorphisms were more frequent in study group. Besides, as the number of the high-risk allelles of the four genes increasing, the risk of GDM increased as well (p=0.012). Conclusion: We concluded that the risk of GDM is related to the additive effect of these four genes (IGF2BP2 (rs1470579), GCK (rs1799884), HNF1A (rs1169288) and HNF4A (rs2144908) ) rather than a single gene effect which is introduced to the literature for the first time, here.