Deneysel kafa yaralanmasında mycophenolate mofetil'in neuroprotective etkilerinin araştırılması
Evaluation of neuroprotective effects of mycophenolate mofetil in erperimental head injury
- Tez No: 359405
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL GÜLŞEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Diffüz kafa travması, mycophenolate mofetil, 8-OHdG, GSH, MDA, Coq10/total Coq oranı, SOD, Diffuse head trauma, MMF, 8-OHdG, Coq10, MDA, SOD, GSH, CoQ10/total Coq ratio
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Çalışmamızda ratlarda oluşturulan diffüz kafa travması sonrası oluşan beyin hasarında mycophenolate mofetil'in (MMF) histopatolojik değerlendrime ve antioksidan enzim düzeylerini ölçürek nöroprotektif etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Çalışmada ağırlıkları 200-350 gram arasında değişen 29 adet erişkin erkek Wistar-Albino rat kullanıldı. Hayvanlar dört gruba ayrıldı. Kontrol grubu olarak A.grubu (n= 6), MMF grubu olarak B grubu (n= 7), travma grubu olarak C grubu (n=8), travma oluşturulup MMF verilen D grubu (n=8) olarak belirlendi. A grubuna (Kontrol grubu) intraperitoneal yolla sedasyon uygulanarak 1.saatte 1 cc serum fizyolojik uygulandı. MMF verilmedi ve travma uygulanmadı. B grubuna (MMF verilen grup) intraperitoneal yolla sedasyon uygulanarak 1. saatte MMF (30 mg/kg) verildi. Kafa travması oluşturulmadı, C grubuna (travma grubu) intraperitoneal yolla sedasyon uygulanarak marmarou'nun impact akselerasyon travma modeli ile diffüz kafa travması oluşturuldu. 1.saatte intraperitoneal yolla 1 cc serum fizyolojik uygulandı. MMF uygulanmadı. D grubuna (travma oluşturulan ve MMF verilen) intraperitoneal yolla sedasyon uygulanarak marmarou'nun impact akselerasyon travma modeli ile diffüz kafa travması oluşturuldu. 1.saatte MMF (30 mg/kg) intraperitoneal olarak uygulandı. Tüm gruplara 24 saat sonra intraperitoneal yolla sedasyon uygulanarak ekssanguinasyon uygulandı. Histopatolojik ve biyokimyasal çalışma için ratların beyin dokusu hasarsız olarak çıkarıldı. Histopatolojik kesitler hematoxylen ve eozin boyamaları yapıldı. Histopatolojik farklılıkları değerlendirildi. Biyokimyasal incemede beyin dokusunda 8-OHdG, CoQ10, MDA, SOD ve GSH düzeylerine bakıldı. Bulgular: Histopatolojik çalışmada hematoxylen-eozin boyaları kullanıldı. Tüm grupların H&E boyanmasında ışık mikroskop altında hücresel olarak değerlendirilmesinde farklılık gözlenmedi. Tüm gruplarda H&E boyamasında normal doku görünümü saptandı. Biyokimyasal çalışmalarda dokuda Coq10 / total Coq oranının ve SOD düzeyinin istatiksel olarak anlamlı değişiklik saptanmadı. MDA düzeyinde tedavi grubunda MMF'in antioksidan etki gösterdiği ve böylece doku MDA düzeyini tedavi grubunda travma grubuna göre istatiksel olarak anlamlı düzeyde azalttığını gösterilmiştir. 8-OHdG düzeyinde tedavi grubunda MMF'in antioksidan etki gösterdiği ve böylece doku 8-OHdG düzeyini tedavi grubunda travma grubuna göre istatiksel olarak anlamlı düzeyde azalttığını göstermiştir. GSH düzeyinde tedavi grubunda MMF'in antioksidan etki gösterdiği ve böylece doku GSH düzeyini tedavi grubunda travma grubuna göre istatiksel olarak anlamlı düzeyde azalttığını göstermiştir. Sonuç: MMF' nin 8-OHdG, GSH, MDA düzeylerine etki etmesi antioksidan ve nöroprotective etki ettiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study we aimed to evaluate neuroprotective effects of MMF in brain injury secondary to experimental diffuse head trauma in rats by histopathological analysis and measurements of the antioxidant enzyme levels. Material and methods: A total of 29 adult male Wistar-Albino rats (weights range between 200 and 350 gram) were included in the study. They were classifİed to 4 groups: Control group (Group A; n=6), MMF group (Group B; n=7), Trauma group (Group C; n=8) and MMF administrated trauma group (Group D; n=8). 1 hour after intraperitoneal sedation 1 cc izotonic solution (% 0,9 NaCl) was administrated to control group (Group A). Trauma was not performed and MMF was not administrated. 1 hour after intraperitoneal sedation MMF (30 mg/kg a dose) was administrated to MMF group (Group B). Trauma was no performed. After intraperitoneal sedation a diffuse head trauma with Marmarous' impact acceleration trauma model was performed to trauma group (Group C). MMF was not administrated. After intraperitoneal sedation a diffuse head trauma with Marmarous' impact acceleration trauma model was performed to MMF administrated trauma group (Group D). 1 hour after, intraperitoneal MMF (30 mg/kg a dose) was administrated. After 24 hours following intraperitoneal sedation, exanguination was performed to all groups. Brains of all these rats were taken carefully without any damage. Histopathological specimens were evaluated with hematoxylen and eosin chains. Histopathological differences between these groups were compared. On byochemistrical evaluation 8-OHdG, CoQ10, MDA, SOD and GSH levels were measured in brain tissues. Findings: Hematoxylen and eosin chains were used for histopathological examination. There was not any cellular appearance difference between these groups on light microscopic evaluation. A normal tissue appearance was observed in all patients. In byochemistrical studies, A statistically significant difference for Coq10/total Coq ratio and SOD levels between the groups was not detected. We observed antioxidant effect of MMF for MDA levels in treatment group and a statistically significant reducement of MDA levels in treatment group when compared with trauma group. MMF provided a statistically significant reduction in tissue 8-OHdG levels and thus had an antioxidant effect. In addditon MMF caused a statistically sigificant reducement in tissue GSH levels in treatment group when compared with trauma group and therefore had an antioxidant effect. Result: Neuroprotective anf antioxidant effects of MMF due to reduction in 8-OHdG, MDA and GSH levels, were observed.