Perinatal hizmetlerde mahremiyet algısı
Perception of privacy in perinatal services
- Tez No: 359686
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAN KÖMÜRCÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Perinatal Hemşirelik, Mahremiyet, Gizlilik, Kişisel Alan, Perinatal Nursing, Privacy, Confidentiality, Personal Space
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
Bu çalışmanın amacı, perinatal hizmetlerden faydalanan kadınların mahremiyet algılarını belirlemektir. Fenomonolojik bir araştırma olarak tasarlanmış ve İstanbul'daki bir doğum ve çocuk hastanesinde, 2010-2013 yıllarında gerekli izinler alınarak yapılmıştır. Çalışma, 4 primipar, 4 multipar gebe ve 4 primipar, 8 multipar anneden oluşan toplam 20 kadın ile; 4 ebe, 3 hemşire, 3 kadın-doğum uzmanı, 2 kadın-doğum asistanı, 2 hasta bakıcı ve 1 tıbbi sekreterden oluşan toplam 15 sağlık profesyoneli ile yürütülmüştür. Araştırma katılımcıların mahremiyeti kişiye özel olarak gördüğünü ve bedenle sınırlı tutmadığını göstermiştir. Kadınlar bedenlerinin başkaları tarafından görülmesini ve hattâ eşlerinin doğum eyleminde kendilerini izlemesini istememektedir. Muayene yapılan ortamlarda sağlık personeli sayısından ve davranışlarından olumsuz etkilendikleri, poliklinik ve hasta odalarını kalabalık ve mahremiyeti korumak açısından güvensiz buldukları ortaya çıkmıştır. Bazı katılımcılar mahremiyetin manevi değerlerden biri olduğunu ve mahremiyet algısında kültürün önemli rol oynadığını, kadın doktor tercih ettiklerini, cinsellikle ilgili konuları paylaşmak istemediklerini ve bazı kişisel bilgilerin sağlık personeli arasında izinsiz paylaşıldığına inandıklarını ifade etmişlerdir. Kurumlardan, fiziki ortamlarını iyileştirmelerini, hasta haklarıyla ilgili standartlarını geliştirmelerini ve bilgi ve belgelerin gizliliği konusunda titiz davranmalarını beklemektedirler. Perinatal sağlık hizmetlerinde hastaların mahremiyeti ve kişisel gizliliği şu ana kadar üzerinde durulmayan fakat ihmal edilmemesi gereken önemli bir konudur. Bu çalışma ile, hem hastalar hem sağlık personelinin konuyla ilgili farkındalığının olduğu, konuyla ilgili farklı çalışmalara ihtiyaç duyulduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to explore the perceptions of privacy in women receiving perinatal services. It was designed as phenomenological research and conducted within the years 2010-2013 in a maternity and children's hospital in Istanbul, with the necessary permissions. The study was carried out with 20 women composed of 4 primiparous, 4 multiparous pregnant women and 4 primiparous, 8 multiparous mothers, and 15 health care professionals composed of 4 midwives, 3 nurses, 3 obstetricians, 2 resident physicians, 2 caregivers and 1 medical secretary. The results showed that the participants think privacy as personal and not limited to the body. They don't wish their bodies to be seen by others, and even they don't wish their husbands to watch them during the labor process. They feel uncomfortable about the number and behaviors of health care professionals in physical examination settings and think that clinics and patients' rooms are crowded and unsafe places for protection of privacy. Some of the participants expressed that privacy is a spiritual value and culture plays a key role in perceptions about privacy, they prefer female doctors, don't want to discuss sexual issues and believe that some of their personal information is shared among health care professionals without their consent. They expect the relevant institutions to improve their physical environments, improve standards about patients' rights and be attentive about the confidentiality of information and documents. Patients' privacy and confidentiality in perinatal healthcare is an important issue that has been unrecognized so far but shouldn't be ignored. This study revealed that both patients and health care professionals have awareness about the issue and further research is needed.