Kızlarda santral puberte prekoks ve prematür telarşta antimüllerian hormonun rolü
The role of antimullerian hormone in central precocious puberty (CCP) and premature thelarche (PT) in girls
- Tez No: 359827
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBELTULGAR KINIK
- Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Puberte Prekoks, Prematür Telarş, AMH, Precocious Puberty, Premature Thelarche, AMH
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Amaç: Antimüllerian hormunun (AMH) folikülogenezin başlatılmasında ve dominant folikül seçiminde etkili olduğu bilinmekle birlikte, prematür telarş (PT) ve santral puberte prekokstaki (SPP) rolü bilinmemektedir. Bu çalışmada amaç PT ve SPP'lu kızlarda AMH düzeyini incelemek ve AMH düzeyi ile PT ve SPP ilişkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Hasta grubu olarak meme gelişimi şikayeti ile başvuran 8 yaş altı, organik nedenli puberte prekoksu, akut ya da kronik hastalığı ya da ilaç kullanım öyküsü olmayan toplam 65 kız olgu ve kontrol grubu olarak 25 prepubertal, 24 pubertal ve 25 post-menarş sağlıklı kız alındı. Hasta ve kontrol grubunun AMH düzeyleri ölçüldü. Hastaların ilk gelişte anamnez ve fizik muayene bulguları, kemik yaşı, pelvik USG, serbest T4, TSH, FSH, LH, östradiol düzeyleri kaydedildi. Hastalar LHRH testi sonucuna göre PT ve SPP olarak ayrıldı. Hasta grubundan 4-6 ay sonra AMH düzeyi ölçüldü. Bulgular: LHRH testinde pik LH için sınır 4,2 ve 3,3 mIU/mL olarak alındığında SPP grubunun AMH ortalaması, PT grubunun AMH ortalamasından anlamlı olarak daha düşüktü (p:0,022 ve p:0,028). LHRH testinde pik LH yanıtı için sınır 4,2 mIU/mL olarak alındığında AMH cut-off değeri %67,9 senstivite ve %83,8 spesifite ile 1,265 ng/ml olarak saptanırken, sınır 3,3 mIU/mL olarak alındığında %96,8 senstivite ve %76,5 spesifite ile 0,795 mg/dl olarak saptanmıştır (p:0,010, p:0,007). Prepubertal, pubertal ve menarş (+) kontrol grubunun AMH ortalamaları arasında anlamlı farklılık saptanmadı, prepubertal kontrol grubu ile hasta grubunun AMH düzeyleri de farklılık göstermedi. Hasta grubunda, AMH ile ortalama, maksimum ve minimum over hacimleri arasında anlamlı derecede (+) korelasyon saptandı (sırasıyla p:0,001, p:0,0001, p:0,008). Sonuç: Pubertede HHG aksının aktiflendiği dönemde AMH düzeyininin düştüğü saptandı. Erken meme gelişimi olan kızlarda AMH'nın düşük bulunmasının kliniğin progresif olacağı açısından uyarıcı olabileceği ve AMH'nın SPP tanı veya izleminde kullanılabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
The Role of Antimullerian Hormone in Central Precocious Puberty (CPP) and Premature Thelarche (PT) in Girls. Baskent University Medicine Faculty, Division of Pediatric Endocrinology, thesis of pediatric endocrinology, 2014. Objective: Although it is known that Antimullerian Hormone (AMH) is effective in initialization of folliculogenesis and selection of dominant follicle, the role of AMH in PT and CPP is not known. The aim of this study is investigating the level of AMH in girls with PT and CPP, and research the relationship between AMH level and PT and CPP. Material and Method: Total 65 girls, younger than 8 years old, who complaint with breast development but do not have organic pathology causing precocious puberty, acute or chronic disease or any drug usage history were taken as patient group. Additionally, control group was recruited from 25 prepubertal, 24 pubertal and 25 post menarche healthy girls. The AMH levels of patient and control groups were measured. Medical history and physical examination findings, bone age, pelvic USG, free T4, TSH, FSH, LH, estradiol levels of patients were recorded in their first visits. According to LHRH test results patients were divided to subgroups such as PT and CPP. After 4-6 months, AMH levels of the subgroups were measured. Results: The average AMH of CPP group is found to be significantly lower than the PT group, when peak LH response limit is taken as 4,2 and 3,3 mIU/mL in LHRH test (p:0,022 and p:0,028). AMH cut-off value is found to be 1,265 ng/ml with 67,9% sensitivity and 83,8% specifity when peak LH response limit is taken as 4,2 mIU/mL in LHRH test, but it is found to be 0,795 mg/dl with 96,8% sensitivity and 76,5% spesifity if the limit is taken as 3,3 mIU/mL (p:0,010, p:0,007). There is no significant difference determined between the average AMH of prepubertal, pubertal and post-menarche control groups, and moreover the average AMH level of prepubertal control group does not differ from patient group. In the patient group, AMH levels and mean, maximum and minimum ovarian volumes were significantly correlated (p:0.001, p:0.0001, p:0.008, respectively). Conclusion: herein we have shown that, the AMH level was decreasing during the pubertal HHG axis activation period. It was thought that, the finding of lower AMH in girls with early breast development migth be an impressive marker for the progressive clinic. AMH measurements migth be a usefull indicator in diagnosing and management of CPP.