Trade openness and industrial performance in Nigeria: Evidence from Autoregressive Distributed Lag (ARDL) models
Dışa açıklık ve Nijerya sanayisinin performansı: Autoregressıve Dıstrıbuted Lag (ARDL) modellerinden kanıtlar
- Tez No: 359981
- Danışmanlar: Prof. Dr. ERGUN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Dışa açıklık, Nijerya, ARDL, Trade openness, Nigeria, ARDL
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada 1986- 2008 döneminde Nijerya sanayi üretimi, dışa açıklık, nominal efektif döviz kuru, ve enflasyon oranı arasındaki uzun dönem ve kısa dönem ilişkileri incelenmiştir. Çalışmada Pesaran, et-al (2001) tarfından geliştirilen ARDL bounds testi ve co-integration yöntemi kullanılmıştır. Zaman serilerinin durağanlığını kontrol etmek için de Augmented Dickey-Fuller (ADF) ve Philips Perron (PP) birim kök testleri kullanılmıştır. Hem uzun dönem analiz hem de kısa dönem hata düzeltme model (ECM) sonuçları dışa açıklığın sanayi üretimi üzerinde pozitif ve anlamlı; enflasyon oranının ise negatif ve anlamlı bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Nominal efektif döviz kuru sanayi üretimini etkilememektedir. CUSUM ve CUSUMQ testleri, model parametrelerinin yüzde 5'lik bant içinde yer aldğını göstermiştir. Sonuçlar Nijerya'nın sanayide kalıcı bir başarı trendini yakalayabilmesi için istikrarlı para ve döviz kuru politikaları izlemesi gerektiğini işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study seeks to examine the long-run and short-run relationship between industrial production, trade openness, nominal effective exchange rate and inflation in Nigeria from 1986 to 2008. To accomplish this, the study employed the ARDL bounds test to co-integration proposed by (Pesaran, et-al 2001). In order to determine the time series characteristics of variables used in the regression, the study adopted the approach of Augmented Dickey-Fuller (ADF) and Philips Perron (PP) unit root tests. The results of the both long-run analysis and short-run of error correction model (ECM) indicated that trade openness and inflation rate have a significant positive and negative impact respectively on industrial production. Nominal effective exchange rate has no effect on industrial production. Stability tests were also conducted using CUSUM and CUSUMQ, the parameters of the model lied within its critical bounds of 5 percent significance levels, therefore the results strongly suggested that the residuals are within the boundaries. The study concludes that for Nigeria to achieve persistence industrial performance the country should stabilize the monetary policies relative to inflation and exchange rate