Larinks kanserinin evrelemesinde pre-operatif BT ve radyolog deneyiminin etkisi
Preoperatif CTi̇n laryngeal cancer staging and the effect of the radiologists' experience
  1. Tez No: 361445
  2. Yazar: ÖZNUR ÜNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURÇE ÖZGEN MOCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayarlı Tomografi, Larinks Kanseri, Kanser Evrelemesi, Radyoterapi, Computed Tomography, Laryngeal Cancer, Cancer Staging, Radiotherapy
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmanın amacı, laringiyal kanserli hastalarda preoperatif BT incelemesinin prognostik değerini, bu değeri etkileyen faktörleri ve bu değerlendirmeye radyolog tecrübesinin katkısını incelemektir. Çalışma için 2003- 2013 yılları arasında hastanemizde total larinjektomi yapılmış 51 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların 34'ü hiçbir tedavi almamış, 17'si RT ve/veya RT+KT almış hastalardı. Hastaların görüntüleri PACS sistemi üzerinden incelendi. Her iki gözlemci çift kör olarak paraglotik yayılım, preepiglotik yayılım, tiroaritenoid genişleme, larinks dışı yayılım, tiroid kıkırdak invazyonu ve metastatik lenf nodu açısından değerlendirme yaptı. Ayrıca tümör volümü hesaplandı ve kıkırdak ossifikasyonu değerlendirildi. Larinks dışı yayılım, tiroid kıkırdak invazyonu ve metastatik lenf nodu altın standart olarak patolojik sonuçlar ile karşılaştırıldı. Bu karşılaştırma için patoloji raporları kullanıldı. Kıkırdak ossifikayon dereceleri ile kıkırdak invazyonu öngörü dereceleri karşılaştırıldı. Metastatik lenf nodu tespitinde yaşın etkisini değerlendirildi. Karşılaştırmalar ve istatistiksel analizler için Mc-Nemar testi, Ki-kare istatistiği ve kappa testi kullanıldı. Her iki radyolog arasında BT ile larinks değerlendirilmesinde istatistiksel anlamlı fark yoktu. Tiroid invazyonu, larinks dışı yayılım ve metastatik lenf nodu tespitinde, BT nin prognostik değeri literatür ile benzer sonuçlar bulundu. RT alan hastalarda, RT alamayanlara göre öngörü değeri düşük olarak hesaplandı.Kıkırdakları iyi ossifiye olmuş hastalarda tiroid kıkırdak invazyonu değerlendirilmesinde daha doğru sonuçlar elde edildi.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the prognostic value of preoperative computed tomography scan in patients with laryngeal cancer in respect to the presence of prior radiotherapy, level of cartilage ossification and the effect of the experience of the radiologist. CT scans of 51 patients who had undergone total laryngectomy between 2003 and 2013 were evaluated retrospectively. The patients were subdivided into two groups according to whether they had received any treatment before surgery. There were 34 patients who did not have any prior treatment and the second group consisted of 17 patients who had received prior RT. Two independent observers evaluated the CT scans according to paraglottic and preepiglottic space invasion, thyroarytenoid gap widening, extralaryngeal spread, cartilage invasion and nodal metastases. The measurement of tumour volume and assesment of cartilage ossification were also performed. The preoperatif CT scans were compared with the pathology reports of the specimens taken in the surgery in respect to the presence of extralaryngeal spread, cartilage invasion and nodal metastases. The effect of patient age in the CT diagnosis of nodal metastases was also assessed. Mc-Nemar test, Ki-square and kappa value tests were used in statistical analysis. There was no statistical difference between the two radiologists' CT evaluations. The prognostic value of computed tomography in the detection of thyroid cartilages invasion had a sensitivity of %90, and a specificity of %71.4; the same parameters were as %49 and %92 for extralaryngeal spread. These values were similar to the reported values in the literature. In the patients who had not received RT preoperatively, the prognostic value of CT was higher than the patients who received RT preoperatively. Similarly the value of CT was higher in patients who had advanced cartilage osssification (p= 0.005).