Türk efsaneleriyle ilgili kitapların açıklamalı bibliyografisi (1928-2011)
Annotated bibliography of the books relevant to the Turkish legends (1928-2011)
- Tez No: 361830
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERHAT ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Halk Edebiyatı, Efsane, Mitoloji, Türk Efsaneleri, Bibliyografya, Folk Literature, Legend, Mythology, Turkish Legends, Bibliography
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 383
Özet
Ülkemizde halk bilimine eğilimin artmasıyla birlikte halk kültürüne ait her türlü folklorik malzemeyi tespit ve derleme çalışmaları hız kazanmıştır. Bu malzemelerin başında halk anlatıları gelmektedir. Bu doğrultuda halk anlatılarından efsane türü ile ilgili derleme ve tespit çalışmaları ile başlayan sürece bilimsel çalışmalar da eklenmiş, bu alanda yapılan çalışmalar artarak devam etmiştir. Çalışmalar arttıkça bu çalışmaların bibliyografik olarak kayıt altına alınması ihtiyacı da hissedilmiştir. Bu çalışmayla, efsane konusunda yayımlanmış kitaplar incelenerek ve değerlendirilerek bir araya getirilmiştir. Sonuç kısmında efsane çalışmaları ile ilgili istatistikî bilgiler grafiklerle birlikte açıklanmıştır. Burada incelediğimiz kitaplar, bundan sonraki çalışmalara kaynaklık edecek, içerik ve yöntem belirlemede faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
With the increased motivation towards Legend in our country, the pursuit of identifying and collecting every type of folkloric equipment that belongs to the folk culture has been hastened. The legends are the most important of them all. Accordingly, scientific studies are also added to the process beginning with legends, followed by compilation and categorizing of legend types and works, thus studies carried out in this field continued to increase rapidly. A need for the bibliographic recordings of these studies has been felt as the studies mounted up. In this study, the books published about legends are compiled after thorough investigations and evaluations. Statistical information about legends is provided in the conclusion section in graph form. The books that we have investigated will be a resource for future studies and will be of benefit in content and process classifying.