Triptyque lexical peuple, pays et nation: Analyse distributionnelle du discours de Mobutu (1965-1970)
Halk, ülke ve millet sözlüksel üçlemesi: Mobutu'nun söyleminin dağılımsal çözümlemesi (1965-1970)
  1. Tez No: 361843
  2. Yazar: KADINDULA YA MUKOKO
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURCAN DELEN KARAAĞAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Fransız Dili ve Edebiyatı, Linguistics, French Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: söylem, söyleminin çözümlemesi, anahtar terimler, halk, ülke, millet, Mobutu, dağılım, dağılımsal, önbelirleyen, discourse, discourse analysis, key terms, people, country, nation, Mobutu, syntagm, distributions, predeterminers
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Fransızca
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fransız Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Cumhurbaşkanı Mobutu'nun konuşması söyleminin dizimsel çekirdekleri olarak kabul edilen halk, ülke ve millet anahtar kelimeleri etrafında kurulur. Bu çalışmanın dayandığı metinler Mobutu'nun 1965-1970 yılları arasında dolaylı ya da dolaysız olacak kongo ulusuna seslendiği resmi söylemlerinin bir koleksiyonudur. Bu söylemlerin anahtar kelimeleri söylem içerisinde gönderge belirleyenleri ya da belirleyici ve niceleyen belirleyenler olarak sınıflandırılan belirleyenler gramatikal sınıfının elemanları ile desteklenmiştir. Gönderge belirleyenlerinin anahtar kelimelerin önünde çoğunlukla kullanılmaları söz konusu terimlerin edimsöz eyleminin aktörleri tarafından açık bir şekilde tanımlanmış ve bilinmiş olduğunu gösteriyor. Bu anahtar kelimelerin sözcelerin diğer bileşenleri ile dizimsel ilişkileri vardır. İster fiilin önüne ister arkasına eklensinler, anlamsal fonksiyonları eyleme - anahtar kelimelerin eylemi ya da anahtar kelimeler üzerinde bir eyleme- doğru yöneliyor. Yeterince açık ki ekonomik bağımsızlık ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin inşa edilmesi üzerine kurulu bu söylem ülkeden ve milletten yana bir halk eylemi olarak tanımlanıyor.
Özet (Çeviri)
President Mobutu's speech revolves around key terms people, country and nation, which are to be regarded as phrasal nucleus of discourse. The corpus on which this study is based is a collection of official speeches that Mr. Mobutu, directly or indirectly, addressed to the Congolese nation, between 1965 and 1970. The key terms of these speeches are sustained in the speech by elements of the grammatical class of determiners, grouped into referential determiners or designators and quantifying determiners. The preponderance of referential determiners to the keywords indicates that the terms in question are clearly marked and well-known to actors of the illocutionary act. These key terms are in syntagmatic relations with other components of utterances. Pre- or Post-posed to the verb, their semantic functions converge on action, action of keywords or action on keywords. This is sufficient proof that this discourse – focusing on the struggle for economic independence and the building of the Democratic Republic of Congo – is confined in an action of the people for the country and the nation.