Tasarruf ve yerli malı haftası kutlamaları (1929-1949)
Week of Saving and Domestic Goods Celebrations (1929-1949)
  1. Tez No: 362492
  2. Yazar: ÖZCAN SARIDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN TUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Milli İktisat ve Tasarruf Cemiyeti, Tasarruf ve Yerli Malı Haftası, Türkiye Ekonomisi, Milli İktisat ve Tasarruf Cemiyeti, Week of Conservation and Domestic Goods, Turkey economy
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 231
Özet
1929 yılında başlayan Dünya Ekonomik Buhranı, Türkiye ekonomisi üzerinde olumsuz bir etki meydana getirmiştir. Türk hükümeti yaşanan bu hadise karşısında zorunlu olarak acil önlemler almaya yönelmiştir. Bu önlemler arasında Cumhuriyet Dönemi'nde iz bırakan önemli bir girişim de bizzat Mustafa Kemal Atatürk'ün himayesi altında kurulan Milli İktisat ve Tasarruf Cemiyeti'nin teşkilatlandırılması olmuştur. Bu çalışmada Cemiyet'in toplum tarafından en çok kabul gören ve etkisini uzun zaman sürdüren faaliyetlerinden biri olan“Tasarruf ve Yerli Malı Haftaları”üzerinde durulmuştur. Milli İktisat ve Tasarruf Cemiyeti'nin bir sosyal sorumluluk projesi oluşturmayı hedefleyen etkinliklerine dönemin siyasi eliti, bürokratları ve aydınlarının sunduğu katkılar irdelenmiştir. Bu bağlamda, devlet desteğini de alan Milli İktisat ve Tasarruf Cemiyeti'nin çalışmalarının toplum ve ekonomi üzerinde ortaya çıkardığı olgular çok yönlü bir tahlile tabi tutularak bu olguların yaygın etkileri anlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
World Economic Crisis which started in 1929, has left a negative effect on Turkey economy. Turkish government has necessarily headed for taking urgent measures against this event. Among these measures has been organising“Milli İktisat ve Tasarruf Cemiyeti”that was founded under the auspices of M.Kemal Atatürk himself, an important persistent enterprise in Republic Period. In this study, the emphasis has been put on“Weeks of Conservation and Domestic Goods”which has been one of the community's activities accepted most by the community and lasted its effect long. The contributions to the activities offered by the Period's political privileged part, bureaucrats, intellectuals, aimed at Milli İktisat ve Tasarruf Cemiyeti's a social responsibility project were scrutinized. In this sense, taking support of the state Milli İktisat ve Tasarruf Cemiyeti's studies revealing the facts on the society and economy have been subjected to a versatile analysis and the widespread effects have been tried to be explained.