Küresel iklim değişikliğinin ekonomik etkileri üzerine model denemesi ve ekonometrik bir analiz.
An essay a model on the economic effects of global climate change and an econometric analysis.
  1. Tez No: 363308
  2. Yazar: AYKUT BAŞOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYDAR AKYAZI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İklim Değişikliği, Ekonomik Büyüme, IS-LM-EE, Panel Veri Analizi, Climate Change, Economic Growth, IS-LM-EE, Panel Data Analysis
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 248
Özet
İklim değişikliği, insan faaliyetleri nedeniyle çevrenin ekolojik sınırlarının zorlanması sonucu iklimin kendi doğal değişkenliği dışında yapay bir şekilde değişmesi olarak tanımlanmaktadır. Temelde fosil yakıt tüketilmesi sonucu artan sera etkisi nedeniyle gerçekleşen iklim değişikliği tüm canlılar, ülkeler ve ekonomiler için ciddi tehditler oluşturmaktadır. Bu bakımdan son yıllarda gerek bilimsel gerekse de siyasi çevrelerce iklim değişikliğinin mevcut ve muhtemel etkilerinin ortaya konulması yönündeki çabalar giderek artmaktadır. Bu çalışmanın amacı, iklim değişikliğinin mevcut ve muhtemel ekonomik etkilerini ortaya koymaktır. Bu amaçla ekonomi, çevre ve iklim değişikliği ilişkisi çerçevesinde uygulanacak para ve maliye politikalarının etkinliği dışa kapalı IS-LM-EE modeli kapsamında tartışılmıştır. Ayrıca 1980-2011 dönemini kapsayan verilere Panel Veri analizi uygulanarak, iklim değişikliğinin ekonomik büyüme üzerindeki etkileri analiz edilmiştir. Çalışma dünya genelini ve yedi alt bölgeyi kapsamaktadır. Bulgular iklim değişikliğinin etkilerinin bölgelere göre farklılık gösterdiğini ortaya koymaktadır. Elde edilen sonuçlara göre dünyanın bazı bölgelerinde ekonomik büyüme iklim değişikliğinden olumlu; diğer bazı bölgelerinde ise olumsuz yönde etkilenmektedir.
Özet (Çeviri)
Climate change is defined as a changing of climate factitiously, out of own natural variability with a consequence of forcing the limits at ecological environment by human activities. Basically, by the reason of increasing greenhouse effect which is the result of consuming fossil fuel, climate change creates critical threatening for all creatures, states and economies. In this regard, both scientific groups and political groups' efforts have been increasing for presenting existent and possible effects of climate change for recent years. The aim of this study is to reveal existent and possible economic effects of climate change. For this purpose, monetary and fiscal policies' effectiveness which is applied within the scope of economy, environment and climate change relation; is discussed with self-enclosed IS-LM-EE model. Furthermore, Panel Data Analysis is applied for the data of 1980-2011 period and climate change's effects are analyzed at economic growth. This research involves world-wide and seven sub-region. Findings reveals that climate change's effects are different for regions. According to the obtained results, economic growth is affected positively by the climate change in the some regions, on the other hand in some other regions this results are negatively in the world.