Türkiye'deki bal arılarında görülen nosemosis üzerine bir çalışma
A study on the nosemosis in Turkish honey bees
- Tez No: 363729
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER ERTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Nosemosis, Nosema ceranae, Nosema apis, Microsporidia, Nosemosis, Nosema ceranae, Nosema apis, Microsporidia, Turkey
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Bu araştırmada bal arılarında yüksek oranda koloni kayıplarına neden olarak doğrudan bal üretimini etkileyen nosemosis etkeni olan patojenlerin Türkiye'deki arı kolonilerinde varlığı ve bölgesel dağılımının çalışılması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda farklı bölgelerden 12 il seçilmiştir (Ardahan, Hakkâri, Mersin, Muğla, Kırklareli, Yalova, Edirne, Sivas, Artvin, Balıkesir, İzmir, Niğde). Temmuz-Ağustos, Eylül-Ekim ayları arasında toplamda iki kez arazi çalışması yapılmış olup her arazi çalışması için belirlenen illerden 20'şer ölü ve 20'şer canlı olmak üzere 40, toplamda ise 960 işçi ergin bal arısı incelenmiştir. Patojenlerin spor formlarına arıların bağırsak dokusunda ve vücut boşluklarında rastlanmıştır. En ve boy ölçümleri yapılan spor formlarının daha sonra yapılan moleküler karakterizasyonunda bütün örneklerin Nosema apis patojenine ait olduğu sonucuna varılırken, Nosema ceranae potojenine ise seçilen aylar ve iller içerisinde hiç rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study pathogens presence, which is an agent of the nosemosis that causes high colony losses in honey bees and directly affects honey production in Turkey, and the regional distribution of bee colonies were studied. With this aim, 12 provinces from different regions were selected (Ardahan, Hakkari, Mersin, Muğla, Kırklareli, Yalova, Edirne, Sivas, Artvin, Balıkesir, Izmir, Nigde). The fieldwork was performed twice in total between July-August and September-October. From each selected province 40 samples (20 dead and 20 alive) were examined and in total, 960 adult bees were studied for each fieldwork. The spore forms of the pathogen were found in the intestinal tissue and body cavity of the bees. The aspect ratio of the spore forms was performed and after the molecular characterization of the forms, it was inferred that all the samples collected from the provinces belonged to the Nosema apis pathogen but Nosema ceranae pathogens weren't found in selected months and provinces.