Yapılarda kullanılan nanoürünlerin yapı biyolojisi açısından irdelenmesi
An evaluation of nanoproducts used during construction for building biology
- Tez No: 364180
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SADİYE MÜJDEM VURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Nanoteknoloji, Nanomalzeme, Nanoürün, İnsan Sağlığı, Yapı Biyolojisi, Nanotechnology, Nanomaterial, Nanoproduct, Human Health, Building Biology
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Nanoteknoloji, 21. yüzyıl teknolojisi olarak tanımlanmakta ve dünya genelinde sağlık, savunma, çevre-enerji, tekstil, kimya, kozmetik, inşaat vb. birçok alanda kullanılmaktadır. Var olan özellikleri geliştirilen ya da yeni özellikler kazandırılarak oluşturulan nanoürünler yapım alanındaki kullanıcılara sunulmaktadır. Geliştirilmiş ürünler arasında, kendi kendini temizleyebilen, antibakteriyel, su buharı oluşumunu engelleyen vb. kaplamalar; daha yüksek verimlilikte ve çok daha ince fotovoltaik güneş panelleri; yüksek dayanımlı ve hafif taşıyıcı sistem elemanları; yüksek dirençte yangın ve ısı transferi düşük ısı yalıtımları yer almaktadır. Yapıda kullanılan bu ürünlerin geliştirilip iyileştirilen tüm özelliklerinin yanı sıra günümüzde; Maliyetinin fazla olması, Sahip oldukları tüm özelliklerinin kesin olarak bilinememesi ve öngörülemez olması, Üretim ve kullanım süreçlerinde, çevre ve insan sağlığını etkileyebilecek riskler taşıması, gibi olumsuz özellikleri de bulunmaktadır. Üretim teknolojisinin gelişim süreci incelendiğinde karşılaşılan en temel sorun, insan hayatını kolaylaştırabilmek adına yapılan her yeni uygulamanın bilinmezlikler içerisinde çeşitli sorunları da beraberinde getirebilme olasılığıdır. En önemli risk ise bu teknolojilerin çevre ve insan sağlığına verebilecekleri zararlardır. Yapı ürünlerinin gerek içerdikleri malzemelerden, gerekse üretim teknolojilerinden kaynaklı sağlık risklerinin olduğu göz önünde bulundurularak, nanoürünlerin de çevre ve insan sağlığı üzerinde risk oluşturabilmesi ve bu risklerin ürün seçimindeki etkin kişiler tarafından bilinmemesi, bu çalışma için temel problem olarak belirlenmiştir. Ürün seçiminde yetkili olan mimarların, yapıda kullanılacak olan nanoürünleri tercih edebilmesi için, özelliklerini ve sağlık risklerini bilmesinin yararlı olacağı düşünülmektedir. Bu çalışmada, çeşitli sağlık örgütlerinin yaptığı deneyler ve araştırmalardan çıkan sonuçlar derlenmiş; yapı ürünü seçimlerinde, nanoürünlerin üretim, kullanım ve kullanım sonrası süreçlerde insan sağlığı üzerinde oluşturabilecekleri sağlık riskleri dikkate alınarak karar verilmesine yardımcı olmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Nanotechnology is defined as the technology of 21st century. There are various uses of this technology in medical, defence department, environmental technology and energy, textile, chemistry, cosmetic, construction and etc. industries. The new products with improved features or new characteristics are presented to users in construction area. These products include self-cleaning, antibacterial, anti-fogging etc. coatings, high performance and very tiny PV solar cells, stronger and lightweight structural elements, low-transition thermal insulation with low heat transition, and high resistant fire protection. The nanoproducts have some efficient features as well as have some negative properties, for example; Their cost is very high, Their all properties have not certainly been known and have been unpredictable, They have potential risks on environment and human health in production and usage process. A major problem encountered in the development process of production technology is the possibility of that each new application desinged to facilitate human life may cause some problems because of their unpredictable features. The most significant risk is the potential hazards of this technology on environment and human health. There are some health risks caused by the materials of construction products or their production technologies. The first main problem of this study is that nanoproducts may have adverse effects on the environment and human health. The second one is that these risks are unknown by architects who are decision-makers in product selection process. It is argued that the architects must know features and health risks of the nanoproducts when choosing them for construction. In this study, results of experiments and researches made by various health organisations are examined. The goal of the study is to assist architects in deciding nanomaterials for constructions while considering human health and environmental risks in production, usage and destroy processes.