Yakıt pilli-bataryalı hibrid bir elektrikli araçta enerji yönetiminin sağlanması
Providing energy management of a fuel cell-battery hybrid electrical vehicle
  1. Tez No: 364233
  2. Yazar: FATMA KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ŞENOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrikli araçlar, yakıt pili, batarya, faydalı frenleme, enerji yönetimi, Electrical vehicles, fuel cell, battery, regenerative braking, energy management
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Fosil kökenli yakıtların tükeneceği endişesi ve bu yakıtların çevreye karşı olumsuz etkilerinden dolayı alternatif enerji kaynaklarına olan ilgi gün geçtikçe artmaktadır. Bununla birlikte ulaşımın insan hayatındaki önemi de dikkate alınarak, petrol ve türevi yakıtlarla çalışan içten yanmalı motorlara sahip olan araçlar yerine, elektrik enerjisi ile çalışan ve çevreye duyarlı olan elektrikli araçlar geliştirilmeye başlanmıştır. Günümüzde birçok alanda enerji üretimi için en önemli adaylardan biri, yakıt olarak hidrojen kullanan yakıt pilleridir. Yakıt pilleri, diğer enerji dönüşüm sistemlerine göre daha sessiz ve daha temiz çalışmaktadırlar. Ayrıca yakıt pillerinin verimleri, içten yanmalı motorlar ile karşılaştırıldığında daha yüksek olmakla birlikte çalışmaları esnasında emisyon üretmemeleri ve hareketli parçalara sahip olmama gibi avantajlara da sahiptir. Elektrikli araçların içten yanmalı motorlu araçlara göre dezavantajı menzillerinin sınırlı, performans ve verimlerinin düşük olmasıdır. Bu problemi ortadan kaldırmak amacıyla süregelen çalışmalarda, elektrikli araçlarda faydalı frenleme enerjisinin geri kazanılmasına ve enerji yönetim stratejisinin geliştirilmesine önem verilmektedir. Bu tez çalışmasında yakıt pilli ve bataryalı hibrid bir elektrikli araçta faydalı frenleme enerjisinin geri kazanılması ve enerji yönetiminin sağlanmasına yönelik bir benzetim çalışması yapılmıştır. Yük paylaşımı, aracın güç talebinin büyük kısmı YP tarafından, ani ve negatif güçler ise batarya tarafından karşılanacak şekilde sağlanmıştır ve elde edilen sonuçlar irdelenerek sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
On account of the concern of the fossil fuel is depleting and its negative effects on the environment, interest in alternative energy sources is increasing day by day. However, considering the importance of transport in human life, instead of oil and its derivatives fueled vehicles with internal combustion engines, electrical vehicles which is sensitive to the environment and working with electrical energy has begun to development. Nowadays, , one of the most important candidate in many areas for energy production is fuel cells which using hydrogen as a fuel. Fuel cells work quieter and cleaner than the other energy conversion systems. Additionally efficiency of fuel cells as compared with the internal combustion engines are high and fuel cells has advantages such as not producing emmissions during operation and not having moving parts. Electrical vehicles has disadvantages as limited range, poor performance and low efficiency compared with the internal combustion engine vehicles. In order to eliminate these problems, recovering regenerative braking and to develop the energy management strategy in electrical vehicles are attached importance to ongoing studies. In this study, simulation study was carried out for providing energy management and recovering regenerative braking in fuel cell-battery hybrid electrical vehicle. Load sharing is provided in that much of the power demand of the vehicle by the fuel cell and instantaneous and negative power demand of the vehicle by the battery. Obtained results of the study are given.