Türkiye turizmi bağlamında Ortadoğu pazarı: Rize bölgesinde bir uygulama
The Middle East market within the context of Turkey's tourism: an application in Rize
- Tez No: 364761
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Pazar Bölümlendirme, Hedef Pazar, Ortadoğu, Market Segmentation, Target Market, Middle East
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırmada Rize iline bağlı Ayder Turizm merkezindeki turizm işletmelerinin pazarlama yaklaşımları incelenmiştir. Bu doğrultuda gelen Ortadoğulu turist sayılarındaki artıştan yola çıkarak Ortadoğulu turistlerin yerel turizm işletmecilerin hedef pazarları içerisindeki yeri ve yerel turizm işletmecilerinin Ortadoğulu turistlere yönelik algısı ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Ayrıca yerel turizm işletmecilerinin hizmet sundukları hedef pazara yönelik yeterli ürün ve hizmet çeşitliliğinin olup olmadığı ile bu işletmecilerin pazarı nasıl bölümlendirdikleri gibi konuların incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçlar doğrultusunda pazar bölümlendirme, hedef pazar ve Ortadoğu turizm pazarının özellikleri ile ilgili kapsamlı literatür taraması yapılmıştır. Ayrıca, dünyada ve Türkiye'de turizm hareketleri ile Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçiler içinde Ortadoğuluların durumuna ilişkin istatistiksel bilgiler araştırılmıştır. Literatür taramasının yanı sıra veri toplama yöntemi olarak yarı yapılandırılmış mülakat kullanılmıştır. Araştırma bölgesinde bulunan farklı türlerdeki toplam 32 farklı konaklama işletmesi ve 9 restoran/lokanta işletmesi temsilcisiyle görüşülmeye çalışılmış ancak görüşmeler gönüllülük esasına göre yapıldığından, 16 konaklama işletmesi ile 3 restoran/ lokanta işletmesi temsilcisiyle görüşülebilmiştir. Yüz yüze görüşme sonucunda elde edilen verilerin analizinde tümden gelimsel tematik analizden yararlanılmıştır. Bu doğrultuda, görüşülen turizm işletmecileri, literatürde en yaygın kullanılan 13 pazar bölümlendirme değişkeninden cinsiyet haricindeki diğer değişkenlere dayalı olarak turistleri gruplandırılabilmiştir. Turizm işletmelerinin hedef pazarlarına ilişkin farklı yanıtlar alınmış ve hiçbir katılımcı hedef pazarı içerisinde Ortadoğulu turistlerden bahsetmemiştir. Son olarak, turizm işletmelerinin büyük çoğunluğunun farklılaştırılmamış pazarlama stratejisi uyguladıkları ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to reveal the marketing approaches of tourism establishments of Ayder Tourism Center in Rize. In this respect, Middle Eastern tourists' place among the target market of local tourism establishments at Ayder tourism center in the province of Rize and local tourism establishments' perceptions of Middle Eastern tourists based on the growth in the number of tourists from the Middle East are tried to found out. The study also aims to find out whether there is sufficient diversity of products and services for the target market and how local tourism establishments segment the market. For these purposes, a comprehensive literature review about market segmentation, target market and the characteristics of Middle East tourism market was conducted. In addition, statistical information related to the tourism activities in Turkey and in the world, and the place of Middle Eastern tourist coming to Turkey among the foreign visitors was researched. In addition to literature review, semi-structured interviews were used as a method of data collection. A total of 32 different types of hospitality businesses and 9 restaurants / fast food representatives located in the research region have been tried to interviewed, but 16 hospitality businesses representatives and 3 restaurants / fast food representatives could be interviewed as the interviews were to be conducted on a voluntary basis. Deductive thematic analysis technique was used in the analysis of data obtained as a result of face to face interviews. In this regard, tourism establishments interviewed could group the tourists based on 13 market segmentation variables except gender. These 13 market segmentation variables are the ones that are most widely used in the literature. Different answers were received regarding the target market of tourism establishments and none of the tourism operators mentioned Middle Eastern tourists as the target market. Finally, it was found out that the vast majority of tourism establishments have been applying undifferentiated marketing strategy.