Adölesanlarda internet bağımlılığı prevalansı ile psikopatolojik semptomlar ve obezite arasındaki ilişkinin incelenmesi
A study on the prevalence of internet addiction and its association with psychopathological symptoms and obesity in adolescents
- Tez No: 365384
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAİM NUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: İnternet bağımlılığı, psikopatoloji, obezite, adölesan, Internet addict, psychopathology, obesity, adolescent
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Giriş: Dünyada internet kullanımında giderek artan bir büyüme olmuş ve günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası haline gelmesiyle bu büyümenin devam etmesi beklenmektedir. İnternet, eğitimle ilgili çok büyük faydalar sağlamasına karşın, aşırı kullanımı psikopatolojik semptomlar ve obezite gibi olumsuz sonuçlara yol açabilir. Amaç: Adölesanlarda internet bağımlılığı prevalansının belirlenmesi ile internet bağımlılığının psikopatolojik semptomlar ve obezite üzerindeki etkisinin saptanmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma Giresun kentinde üç lisede toplam 1175 lise öğrencisi üzerinde İnternet Bağımlılığı Testi, Duke Sağlık Profili ve Yeme Tutum Testi kullanılarak yapılmıştır. Veriler sosyodemografik bilgileri, yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarını içeren yapılandırılmış bir anket formu kullanılarak toplanmıştır. Bulgular: Araştırma kapsamına alınan 1175 adölesanın, 587'si (%50) erkek ve 588'i (%50) kızdır. Adölesanların yaş ortalaması 15,72 ± 1,14 yıl olarak bulunmuştur. Problemli internet kullanımı (PİK) prevalansı adölesan internet kullanıcıları arasında %7,1 olarak bulundu. Aşırı internet kullanımı olanlarda anksiyete, depresyon ve anksiyete-depresyon puanları yüksek olarak bulunmuştur. Problemli internet kullanımı ile obezite arasında bir ilişki bulunmamıştır. Sonuç: Problemli internet kullanımı acil önem gerektiren önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelmektedir. Bu sorunun yayılmasını önlemek için etkili önlemler gereklidir. Problemli internet kullanımının psikopatolojik belirtiler üzerindeki etkilerini önlemek için müdahaleler mümkün olduğu kadar erken yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Background: There has been an explosive growth of internet usage worldwide and this is expected to continue with its use becoming an integral part of everyday life. The internet provides tremendous educational benefits; however, excessive internet use can lead to negative outcomes such as psychopathological symptoms and obesity. Aim: To study association with the prevalence of internet addiction and psychopathological symptoms and obesity in adolescent age group. Materials and Methods: A total of 1175 high school students from three high schools in Giresun City were surveyed using Internet Addiction Test, Dukes Health Profile and Eating Attitudes Test. The Data was collected using a structured questionnaire including sociodemographic characteristics, lifestyle, and dietary habits. Results: Of the 1175 adolescents who took part in the study, 588 (50.0%) were female and 587 (50.0%) were males. The mean age of adolescents was 15.72 ± 1.14 years. The prevalence rate of problematic internet use was 7.1% among adolescent internet users. Those with excessive use internet had high scores on anxiety, depression, and anxiety depression. A relationship between problematic internet use and obesity was not found. Conclusions: Problematic internet use is becoming a significant public health issue that requires urgent attention. Effective measures are needed to prevent the spread of this problem and interventions to prevent the effects of problematic internet use on psychosomatic symptoms and life satisfaction should be conducted as early as possible.