Deneysel oluşturulmuş akut miyokart infarktüsünde Benfotiamin'in etkileri
The effects of benfotiamin in experimental acute myocardial infarction
- Tez No: 366010
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA NECATİ DAĞLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Miyokart İnfarktüsü, benfotiamin, isoproterenol, Myocardial infarction, benfotiamin, isoproterenol
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Miyokard İnfarktüsü (MI) Kardiyovasküler Hastalıklar içinde ölüme en fazla sebebiyet veren hastalık grubudur. Isoproterenol (ISO), deneysel akut miyokart infarktüsü modeli oluşturmada sık kullanılan -adrenerjik bir ajandır. Benfotiamin Vitamin B1'in yağda çözünen hali olup antioksidan etkileri bilinmektedir. Bu çalışmada ISO ile deneysel olarak akut miyokart infarktüsü oluşturulan sıçanlarda, antioksidan etkisi bilinen benfotiaminin kalp dokusu üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada, 24 adet 8 haftalık Wistar albino cinsi erkek sıçanlar kullanıldı. Deney hayvanları her grupta 6 hayvan olacak şekilde 4 gruba ayrıldı. Kontrol grubuna (Grup I) deney süresi olan 14 gün boyunca herhangi bir uygulama yapılmadı. Benfotiamin (grup II) grubuna benfotiamin 70mg/kg/gün dozunda oral yolla verildi. MI (grup III) ve MI + benfotiamin (grup IV) grublarına 150 mg/kg isoproterenol, 24 saat ara ile 2 kez intraperitoneal olarak verildikten sonra MI grubuna deney süresince herhangi bir uygulama yapılmazken MI + benfotiamin grubuna 70mg/kg/gün dozunda benfotiamin oral yolla verildi. Deney sonunda tüm sıçanlar anestezi altında dekapite edilerek kalp dokuları çıkarıldı. Kalp dokularına Hemotoksilen&Eozin, Masson Trikrom, Bax ve Kaspaz 3 İmmunohistokimyası ve TUNEL boyama yapıldı. İmmünohistokimyasal boyamada; kontrol ve benfotiamin gruplarına göre MI grubunda Bax ve Kaspaz 3 immünreaktivitesinde belirgin bir artış gözlenirken, MI + benfotiamin grubunda azalma izlendi. TUNEL boyamada ise kontrol ve benfotiamin gruplarına göre MI grubunda apoptotik hücre artışı belirgin olarak gözlenirken MI + benfotiamin grubunda azalma izlendi. Sonuç olarak, deneysel olarak akut miyokart infarktüsünün oluşturduğu hücresel değişikliklere karşı benfotiamin'in koruyucu etkilerinin gösterilmesi, MI komplikasyonlarını önlemek amacıyla benfotiamin ile ilişkili tedavi yaklaşımlarının denenmesinin yararlı olabileceği ve bu konuda kapsamlı araştırmaların yapılması gerektiği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF BENFOTIAMIN IN EXPERIMENTAL ACUTE MYOCARDIAL INFARCTION Myocardial Infarction (MI) is a group of diseases that cause the most deaths in cardiovascular diseases. Isoproterenol (ISO), is a -adrenergic agent that commonly used for creating the experimental acute myocardial infarction model. Benfotiamin is fat-soluble form of vitamin B1 and known to have antioxidant effects. In this study, we aimed to investigate the effects of benfotiamin, that has antioxidant properties, on heart tissue of rats with experimental acute myocardial infarction induced by ISO. In the study, 8 week-age, 24 male Wistar rats were used. Animals were divided into 4 different groups with 6 animals in each group. The control group (Group I) was without any application during the 14 days-experiment period. In benfotiamin (group II) group benfotiamin was given orally at a dose of 70mg/kg/day. In both MI (group III), and MI + benfotiamin (group IV) groups 150 mg / kg intraperitoneal isoproterenol was administered 2 times with 24 hours interval and after this application no other application was administered to MI group but on the other hand 70mg/kg/day benfotiamin was given orally to MI + benfotiamin group. At the end of the experiment, all rats were decapitated, and heart tissues were removed under anaesthesia. Heart tissues were evaluated immunohistochemically with Haematoxylin & eosin, Masson's trichrome, Bax and caspase 3 and TUNEL staining was performed. Immunohistochemical staining revealed a marked increase in bax and caspase 3 immunoreactivity in MI group in comparison with the control and benfotiamin groups and decrease was observed in MI + benfotiamin group. TUNEL staining revealed increased apoptotic cells in MI group in comparison with the control and benfotiamin groups and a reduction was observed in MI + benfotiamin group. As a result, we observed the protective effects of benfotiamin against the cellular changes in experimental acute myocardial infarction and so benfotiamin may be a useful approch to challenge for MI associated complications.