Üç boyutlu animasyonların hazırlık aşamasında üç boyutlu yazıcı kullanımının avantajları
The advantages of the usage of three dimensional printer at the preparation stage of three dimensional animations
  1. Tez No: 368215
  2. Yazar: ALİ AYCAN GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPASLAN DUYSAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Üç Boyutlu Yazıcı, Animasyon, Animasyon Teknikleri, Three Dimensional Printer, Animation, Animation Techniques
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET ÜÇ BOYUTLU ANİMASYONLARIN HAZIRLIK AŞAMASINDA ÜÇ BOYUTLU YAZICI KULLANIMININ AVANTAJLARI GÜRBÜZ, Ali Aycan Yüksek Lisans Tezi, Grafik Anasanat Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Alpaslan DUYSAK Temmuz, 2014, 85 sayfa Günümüzde animasyonun hayatımızdaki yeri oldukça fazladır. Animasyonların hazırlık aşamalarında belirlenen teknik yöntemler, yapılacak animasyonların kalitesine etki eder. Bilgisayar yardımı ile üç boyutlu olarak hazırlanan animasyonların fiziksel gerçekliğe uygunluğu, dijital ortamdaki hali ile farklılıklar gösterebilmektedir. Üç boyutlu yazıcı teknolojilerinin sağladığı kolaylıklar sayesinde, dijital ortamda hazırlanan karmaşık objeler üç boyutlu yazıcılar ile rahatlıkla fiziksel objelere çevrilerek üretilebilmektedir. Dijital ortamda hazırlanan gerçekçi ve hareket eden objeler, üç boyutlu yazıcılardan üretilerek fiziksel gerçekçiliği test edilebilir. Bu çalışmada, üç boyutlu yazıcıların tarihi ve gelişimi, animasyon sektöründeki önemi ve animasyon sektöründe neden tercih edildiğine değinilmiştir. Üç boyutlu yazıcı teknolojisi kullanılarak yapılacak olan animasyonlarda hangi konulara dikkat edilmesi gerektiği örnek olay çalışması üzerinden anlatılmıştır. Bu çalışma araştırma modellerinden biri olan örnek olay tarama modeliyle yapılmıştır. Örnek olay tarama modeli ile yapılan araştırmalarda genel taramalara oranla daha ayrıntılı ve gerçeğe yakın bilgiler elde edilir. Bu çalışmadaki örnek olayda üç boyutlu yazıcı teknolojisi kullanılarak üç boyutlu değirmen modeli animasyonu yapılmıştır. Örnek olaydan yola çıkarak üç boyutlu yazıcı kullanımının ve üç boyutlu animasyon yapımının aşamaları, hangi programların kullanıldığı üzerinde durulmuş ve bu tekniği kullanmak isteyenlere kılavuz olması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ADVANTAGES OF THE USAGE OF THREE DIMENSIONAL PRINTER AT THE PREPARATION STAGE OF THREE DIMENSIONAL ANIMATIONS GÜRBÜZ, Ali Aycan Master Degree Thesis, Department Of Graphics Thesis Supervisor: Assoc. Prof. Alpaslan DUYSAK July, 2014, 85 pages Animation has a significant place in today's world. Technical methods defined in the preparation steps affect the quality of the animations. The animations designed as three dimensions with the help of computers may have some differences in reality. The complicated objects designed in digital world can be turned into real objects through three dimensional printers. The photo-realistic and dynamic models prepared in digital world are produced by three dimensional printers and their physical reality can be tested. The history and development of three dimensional printers and their significance in addition to the reason why they are preferred in the animation sector are explained in this study. The points that should be taken into consideration when making a three dimensional animation are investigated in the case study. This study is conducted by case study screening model which is one of the research models. In researches implemented by case study screening model, more detailed and real-like information are obtained comparing to general screening models. In the case in this study, three dimensional grinder model animation has been produced through applying three dimensional printer technology. Based on the case study, the usage of three dimensional printers and the production stages of three dimensional animation are explained as well as the software used in this process. It is aimed to provide a guideline for those who intend to use this technique.