Lise öğrencilerinde anne baba tutumlarının dini yönelime etkisi (Denizli örneği)
The parents'influency on high school students'religious tendency
- Tez No: 369064
- Danışmanlar: PROF. DR. HABİL ŞENTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ergenlik Dönemi, Dini Yönelim, Anne-Baba Tutumu, AdolescencePeriod, ReligiousTendendency, Parents'behaviours
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu araştırma; lise öğrencilerinin algıladıkları anne-baba tutumlarının dini yönelimleri üzerindeki etkilerini belirlemek ve lise öğrencilerinin demografik özelliklerine göre algıladıkları anne-baba tutumları ile dini yönelimleri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Amaç doğrultusunda kişisel bilgi formu, dini tutum ölçeği ve anne-baba tutumu envanterinden oluşan anket formu; 2011-2012 eğitim öğretim yılında Denizli ili merkez ilçede faaliyet gösteren ve anket uygulamasını kabul eden 244 öğrenciye uygulanmıştır. Anketlerden elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 17.0 istatistik programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda; lise öğrencilerinin dine karşı yüksek düzeyde yönelim gösterdiği, ancak davranışsal yönelimlerinin düşünsel ve duygusal yönelimlerinden daha düşük seviyede olduğu belirlenmiştir. Araştırmaya katılan lise öğrencilerinin anne-babalarının düşük düzeyde olumsuz tutumlar sergiledikleri, daha çok olumlu anne-baba tutumları gösterdikleri saptanmıştır. Ayrıca araştırmada anne-baba tutumunun lise öğrencilerinin dine karşı yönelimlerinde istatistiksel açıdan anlamlı etkilerinin olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effects of high school students'parents' behaviours which The students perceive on their religious tendency and is to observe The high school students'parents'attıtudes according to their demographic properties and whether their religious tendency is different or not. The questionnaire,Personel-Information List,Religious Circumstances Scale and The Parents'Behaviour Inventory,is used on 244 students studying in the centre of Denizli in 2011-2012 Education Year and accepting the questionnaire.The obtained data in the questionnaires is analysed with SPSS 17.0 Statıstıc Program on computer At the end of the research, we observe that High school students tend to religion considerably,but their behaviours' tendencies are lower than their coceptions and emotional tendencies.The parents of the students participating in this research show more positive attitudes than negative ones.In addıtıon,in the research,We obtain that The parents' behaviours have meaningful influences on High School Students'tendency statistically.