Türk Cumhuriyetleri ve Türkiye arasında olabilecek entegrasyon hareketleri ve Türkiye ile dış ticaretinin değerlendirilmesi
Integration will be between Turkey and Turkish Republic of movement and evaluation of foreign trade with Turkey
  1. Tez No: 369308
  2. Yazar: KÜBRA KARAYILAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ŞAHBAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Cumhuriyetleri, SSCB, Geçiş ekonomileri, Ekonomik İşbirliği, Turkish Republic, USSR, Transition Economies, Ekonomic Cooperation
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmada SSCB'nin dağılmasıyla birlikte bağımsızlığını kazanan Orta Asya ülkelerinin bağımsızlık sonrası ekonomik performanslarına, Türkiye ile gerçekleştirdikleri dış ticaret verilerine göz atılmış, bu süreçte Türkiye ile gerçekleştirebilecek işbirliği olanakları tartışılmıştır. Geçiş ekonomileri olarak adlandırılan bu ülkelerin bağımsızlık sonrası aldıkları ekonomik ve siyasi kararlar ve bu kararların Orta Asya ülkelerine yansımaları değerlendirilmiştir. Çalışmada Orta Asya Türk Cumhuriyetleri olarak bilinen 'Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Kırgızistan'ın ekonomik yapıları ve Türkiye ile ilişkileri ele alınmıştır. Ayrıca Kafkas Cumhuriyeti olan Azerbaycan'ın Türk Cumhuriyeti olması, Tacikistan'ın ise yüksek oranda Türk nüfusu barındırması sebebiyle çalışmaya dâhil edilerek altı cumhuriyetin Türkiye ile ilişkileri gerek ekonomik gerek kültürel bazda incelenmiştir. Türk Cumhuriyetleri incelendikten sonra Türkiye ve Türk Cumhuriyetlerinin gelişmesine katkıda bulunmuş, kurum ve kuruluşlardan bahsedilerek Türk Cumhuriyetlerinin içinde bulunduğu işbirlikleri detaylandırılarak, Türkiye ile Türk Cumhuriyetleri arasında ekonomik işbirliğinin olabilirliği tartışılmıştır. Çalışmada Türkiye ve Türk Cumhuriyetleri arasında oluşabilecek bir işbirliğinin gerçekleşmesini engelleyecek birtakım sorunlara yer verilmiş ve bu sorunlar için çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The economic performances of Central Asia counties, which gained independence as a result of the collapse of USSR, and their international trade data that is dealt with Turkey have been researched in this study. Also, the possibilities of collaboration with Turkey has been debated during this period. The economic and politacal decisions that were taken following war by these countries , called economies in transition, and the reflection of these decision into Central Asia countries were evaluated. This study also includes the economic structures and relationships of Kazakstan, Turkmenistan, Uzbekistan and Kyrgyztan, known as Central Asia Turkish Repuclic, with Turkey. Moreover, as a result of Azerbaijan's being a Turkish Republic and the fact that Tajikistan has mostly Turkish population, both of the countries have been included into study and the relationships of six countries with Turkey have been investigated in terms of both economically and culturally. After the investigation of Turkish Republics, the institutions and organizations which contributed to the development of Turkish Republics have been mentioned and by detailing the collaboration which Turkish Republics had, the possibility of collaboration between Turkey and Turkish Republics has been discussed in this study. Furthermore, a number of problems that will prevent the collaboration of Turkey and Turkish Republics have been explained and the solutions for these problems have been presented in this study.