Kamuoyu oluşturma sürecinde sosyal medya: Greenpeace nükleer karşıtı kampanyalarının çözümlenmesi
Social media in public opinion creating process: The analysis of Greenpeace's 'against nuclear campaign'
- Tez No: 370181
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEBİYE DURİYE GAMZE CILIZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Sivil toplum Örgütü, Kamuoyu, Kitle İletişim Araçları, Greenpeace, Social Media, NGO, Public Opinion, Mass Media, Greenpeace
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Demokratik toplumların varlığının önemli bir koşulu olan sivil toplum yapısında katılımcılık bir gereklilikten ziyade zorunluluk olarak karşımıza çıkmaktadır. Birey, toplumsal hayatta kendini söz sahibi biçiminde konumlandırarak, siyasi güce karşı tepki geliştirmekte ve örgütlü hareket edebilmektedir. Kitle İletişim Araçları ise geliştirilen tepkinin dile getirilmesi ve kitleselleşmesi için kullanılmaktadır. Günümüz siber toplumu Kitle İletişim Araçlarındaki gelişmenin bir sonucu olarak iletişim ağları çerçevesinde örgütlenmiş yeni bir toplumsallaşma biçimi oluşturmuştur, farklı bir boyutta kendini vareden toplumsal yaşam, bireylerin de demokratik toplumdaki rollerini farklı bir mecrada yeniden canlandırmıştır. Çalışmamızın konusu olan Greenpeace gibi, geçmişi çok eskiye dayanan bir sivil toplum örgütünün, yeni medya ortamına adapte oluşu ve bu yeni mecrada düzenlediği“Nükleerle yaşamaya hazır mısınız?”kampanyasının süreci izlenecektir. Örgütün, yeni iletişim ortamında görünürlüğü ve destekçileriyle olan etkileşiminin kampanya kapsamında takip edileceği çalışmada, kanaat oluşturmada yaşanan toplumsal sürecin internet üzerinden etkileri araştırılacaktır. Ayrıca örgütün kampanya sürecinde yaratmaya çalıştığı kamuoyu çalışmalarında kullandığı görseller ve sloganlar içerik olarak incelenecek ve ilgili sivil toplum örgütünün çalışma prenipleri kapsamında okunacaktır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, Civil society is an important requirement for democratic governance and within this context participation became an obligation more than a need. Individuals as being able to speak authoritatively in social life, can react or to be organized against the political power. And media is used effectively to give a voice and to massificate these reactions. Today's, cyber society has been constituted as a result of the progress in Media and created a new socialization type and the social life reveals itself in another extent related to this existence which makes individuals recreate their social roles in another medium. Our study focuses on the question that how Greenpeace, which is one of the non-governmental organisation rooted very early, orients itself to new media related to the campaign“Are you ready to live with Nuclear?”While Greenpeace's visibility and interaction with the supporters will be analyzed, the affect of social processes that is experienced in opinion building, will be questioned in this study. Furthermore, the images and slogans that Greenpeace's used in the process of molding public opinion, will be analyzed related to the principles of Greenpeace.