Burdur Bakibey Konağı süslemeleri
The ornaments of Burdur Bakibey Mansion
  1. Tez No: 372088
  2. Yazar: FATMA NİLHAN ÖZALTIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ NURHAN ÖLMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Crafts
  6. Anahtar Kelimeler: Bakibey Konağı, Burdur Evleri, Süsleme, Mimari, Kalem İşi, Bakibey Mansion, Burdur Houses, Ornamentation, Hand Carved
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 313
Özet
Bakibey Konağı 17. yüzyıl Osmanlı dönemi sivil mimarisinin gerek mimari yapısı gerekse süslemeleri ile Burdur'daki en güzel örneklerinden biridir. Döneminde önemli resmî fonksiyonu bulunan konak, yapı tekniği, kullanılan malzeme ve süslemeleriyle 17. yüzyıl Osmanlı Dönemi süsleme özelliklerini yansıtmaktadır. Konağın bilinen en eski tapu kaydı Baki Bey'in oğlu Reşit Bey üzerine olup, 1830 tarihlidir.Konak, taş temel üzerine ahşap ve kalın masif kerpiç duvarlardan iki katlı olarak inşa edilmiştir. Kullanılan yapı malzemelerinden dolayı zamanın yıkıcı etkilerine dayanamamış ve koruma altına alınmadan önce konağın bir kısmı yıkılmıştır. Yapının iç ve dış kısmında tezyini öğe olarak kalem işi, taş işçiliği, maden ve cam işçiği görülmektedir. Tezyinatta kullanılan kompozisyon planları simetrik, ulama, serbest çıkışlı panolar ve bordürlerdir. Süslemelerde bitkisel, hayvansal, geometrik, sembolik ve nesneli motiflerden oluşturulmuş kompozisyonlar göze çarpmaktadır. Konakta bulunan kalem işi süslemelerinin büyük bir kısmı restorasyon geçirerek günümüze ulaşmıştır. Süslemeler genellikle ahşap üzerine yapılmıştır ve motifler dönemin süsleme tarzını yansıtmaktadır.Araştırmanın giriş kısmında Burdur ili coğrafi durumu ve tarihçesi hakkında bilgiler verilmekte, konağın adını aldığı Baki Bey tanıtılmaktadır.Kuramsal temellerde, Burdur yöresi mimari özellikleri, Bakibey Konağı mimari özellikleri ve kullanılan malzemeler anlatılmaktadır.Bulgular kısmında konakta bulunan süslemelerin kompozisyon ve motif özellikleri açıklanmaktadır. Ayrıca, Bakibey Konağı ile benzerlik gösteren süslemelere yer verilerek karşılaştırmalar yapılmaktadır. Konak süslemelerinin mimari yapıdaki yerlerinin çizimleri, kullanılan motiflerin kanaviçeli desenleri verilerek, teknik, renk, motif ve desen özellikleri hakkında bilgiler yer almaktadır.Sonuç ve Öneriler kısmında ise araştırma sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda önerilere yer verilmektedir.Ekler kısmında konağın restorasyon öncesi ve sonrası durumunu gösteren bazı fotoğraflar bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
17. century Bakibey Mansion civil architecture of the Ottoman period, with its architectural structure and its decoration is one of the finest examples of Burdur. The official function of an important period in the host, building techniques, materials and decorations 17 century reflects the decorative features of the Ottoman period. Mr. Reşit, the son of the mansion is the oldest deed on Mr. Baki registration is dated 1830.The mansion on the wooden base and thick stone walls, massive two-story adobe was built.Unable to resist the destructive effects of building materials used and protected prior to the time because a portion of the mansion was demolished. Stenciled decorative item as part of the interior and exterior of the building, hand carved, metal and stained glass seen. Plans used in the composition symmetrical ornamentation, liasion, free outlet panels and bordure. Ornamentation, plant, animal and geometric motifs created with the objective compositions and striking. Passing a large part of the restoration of the mansion stenciled decorations have survived. And motifs in the decorative style of ornamentation was often reflects on wood.Geographical position and history in the introduction to the research information is provided on the province of Burdur, Mr. Baki was named the host introduced.Theoretical foundations, Burdur region, architectural features, architectural features and materials used are described Bakibey Mansion.Results section describes the features of the mansion decorations and patterns of composition. In addition, comparisons are given in Bakibey Mansion decorated with the similarities. Locations of the architectural adornments of the host structure drawings, patterns, motifs used canvas giving, technique, color, motif and pattern contains information about the properties.Conclusions and Recommendations on the line with the findings of the research are featured.Appendices at the mansion are few photographs to showing the status before and after restoration.