Evli çiftlerin sahip olduğu değerler, yılmazlık ve çatışma çözme stilleri arasındaki yordayıcı ilişkiler
Owned values of married couples, resilience and conflict resolution styles relationships between predictors
  1. Tez No: 372140
  2. Yazar: FATMA TOSUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT DİLMAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Değerler, Yılmazlık, Çatışma Çözme Stilleri, values, resilience, conflict resolution styles
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırmanın amacı evli bireylerin sahip oldukları değerler, yılmazlık ve çatışma çözme stilleri arasındaki yordayıcı ilişkileri ortaya koymak ve bu ilişkiden hareketle oluşturulan modeli test etmektir. Araştırma genel tarama modelinin bir alt türü olan ilişkisel tarama modeline uygun görülmüştür. Araştırma örneklemi 2013-2014 yılındaki evli bireyler arasından tesadüfî küme örnekleme yöntemi ile seçilmiş 173'ü bayan, 202'si erkek olmak üzere toplam 375 evli bireyden oluşmaktadır. Verilerin toplanmasında evli bireylerin sahip oldukları değerleri belirlemek amacıyla Dilmaç ve Arıcak (2012) tarafından geliştirilmiş Değerler Ölçeği; yılmazlık düzeyleri belirlemek amacıyla Gürgan (2006)'nın geliştirdiği Yılmazlık Ölçeği ve evli bireylerin çatışma çözüm stillerini belirlemek amacıyla da Özen (2006)'nın geliştirdiği Çatışma Çözüm Stilleri Ölçeği kullanılmıştır. Veriler“Yapısal Eşitlik Modeli”ne göre AMOS 16 Programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda yılmazlığı etkileyen en önemli değişkenin değerler olduğu görülmektedir. Bu durum evli bireylerin sahip oldukları değerlerin yılmazlılık düzeylerine göre farklılaşacağını ortaya koymaktadır. Araştırmanın bir diğer bulgusuna göre çatışma çözme stillerini etkileyen ikinci en önemli değişken evli bireylerin sahip oldukları değerlerdir. Bu sonuca göre evli bireylerin kullandıkları çatışma çözme stilleri sahip oldukları değerlere göre farklılaşmaktadır. Ayrıca çatışma çözme stillerini etkileyen ikinci en önemli değişkenin evli bireylerin yılmazlıklarının olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu durum evli bireylerin kullandıkları çatışma çözme stillerinin yılmazlık düzeylerine göre farklılaşacağını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to reveal predictor relevancy between the values, resilience and conflict resolution styles that married individuals have and then to test the model which was created from this relevancy. The study was found appropriate to relational screening model which is a subtype of survey model. Research sample was chosen with random sample approach out of married individuals in 2013-2014 and consists of 173 female, 202 male which makes 375 married individuals total. Data was collected with Values Scale developed by Dilmaç and Arıcak (2012) to find out the values that married individuals have, Resilience Scale developed by Gürgan (2006) was used to determine the degree of resilience. Also Conflict Resolution Styles Scale developed by Özen (2006) was used to find out the styles that married individuals use. Data was analyzed with AMOS 19 according to structural equation model. As a result of the research values were found as the most important variable effecting resilience. This result indicate that values that married individuals have change according to resilience degree of them. Another finding of the research is that the second most important variable which effects conflict resolution styles is the values that married individuals have. This result shows that conflict resolution styles that married individuals use change according to the values they have. Also, it is found that second most important variable that effects conflict resolution styles is the resilience of married individuals. This prove that conflict resolution styles that married individuals use differ according to the resilience level of them.