Evli çiftlerin evlilik uyumu ile kişilik özellikleri ve romantik ilişkilerindeki sosyal ilginin incelenmesi
Investigation of marriage adjustment and personality traits of married couples and social interest in their romantic relationships
  1. Tez No: 372315
  2. Yazar: ŞEYMA ÖZAYDINLIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AZİZE NİLGÜN CANEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik Uyumu, Kişilik Özellikleri, Romantik İlişkilerde Sosyal İlgi, Marital Adjustment, Personality Traits, Social Interest in Romantic Relationships
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu araştırmanın amacı, evli çiftlerin evlilik uyumları ile kişilik özellikleri ve romantik ilişkilerindeki sosyal ilgilerinin incelenmesidir. İlişkisel tarama modeline uygun olarak düzenlenen araştırmada, evli çiftlerin evlilik uyumları ile kişilik özellikleri ve romantik ilişkilerindeki sosyal ilgileri arasında ilişki var mıdır sorusuna cevap aranmaktadır. Örneklem grubu 100 evli çiftten yani 200 kişiden oluşmaktadır. Araştırmaya katılan evli çiftlerin sosyodemografik özelliklerine ve evlilik yaşamlarına ait bilgileri elde etmek amacıyla“Kişisel Bilgi Formu”; algıladıkları evlilik uyumunu ölçmek amacıyla“Evlilikte Uyum Ölçeği”, kişilik özelliklerini belirlemek amacıyla“Sıfatlara Dayalı Kişilik Testi”ve romantik ilişkilerindeki sosyal ilgilerini ortaya çıkarmak amacıyla“Romantik İlişkilerde Adleryan Sosyal İlgi Ölçeği”kullanılmıştır. Evli çiftlere kişisel bilgi formu, Evlilikte Uyum Ölçeği, Sıfatlara Dayalı Kişilik Testi ve Romantik İlişkilerde Adleryan Sosyal İlgi Ölçeği'nin yer aldığı dokümanlar kapalı bir zarf içerisinde birlikte verilmiş ve çiftlerden eşlerinden bağımsız bir şekilde formları doldurarak kimlik bilgisi yazmadan yine kapalı zarf içerisinde araştırmacıya teslim etmeleri istenmiştir. Verilerin toplanması aşamasından sonra, elde edilen verilerle ilgili istatistiksel analizler yapılmıştır. Örneklem grubunun demografik değişkenlerini açıklamak amacıyla yüzde ve frekans değerlerine bakılmıştır. Evlilik uyumu, kişilik özellikleri ve romantik ilişkilerindeki sosyal ilgileri arasındaki ilişkiyi bulmak amacıyla Pearson Momentler Çarpım Korelasyonu Katsayısı uygulanmıştır. Evlilik uyumu ve demografik değişkenler arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amacıyla da Bağımsız Gruplar T Testi, ANOVA, Kruskal WALLIS analizleri yapılmıştır. ANOVA'da fark çıkan durumlarda Scheffe, KRUSKAL WALLIS'te fark çıkan durumlarda MANN WHITNEY U testlerine başvurulmuştur. Araştırma kapsamında tüm veriler için anlamlılık düzeyi en az .05 olarak kabul edilmiştir. Yapılan araştırma sonucunda, evli çiftlerin evlilik uyumu ile dışadönüklük, deneyime açıklık, sorumluluk ve yumuşak başlılık kişilik özellikleri alt boyutları arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki; evlilik uyumu ve duygusal dengesizlik kişilik özelliği alt boyutu arasında ise negatif yönlü ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Evli çiftlerin evlilik uyumu ile romantik ilişkilerindeki sosyal ilgileri arasında da pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine married couples' personality traits with their marital adjustment and their social interest in their romantic relationship. In this research coordinated according to the relational screening model, answer was searched for the question that“Is there any relationship between married couples' personality traits with their marital adjustment and social interest in their romantic relationship? The sample group consisted of 200 people (100 married couples). To obtain information related to sociodemographic characteristics and marital life of married couples who participated in the study, ”Personal Information Form“; to measure their perceived marital adjustment, ”The Marital Adjustment Scale“, to determine their personality characteristics, ”The Personality Test Based on Adjective“ and in order to reveal their social interest in their romantic relationships ”the Adlerian Social Interest Scale-Romantic Relationship Form“ was used. ”Personal Information Form“, ”The Marital Adjustment Scale“, ”The Personality Test Based on Adjective“ and ”The Adlerian Social Interest Scale-Romantic Relationship Form" were given to married couples in a sealed envelop and couples were requested to fill out forms independently from their wives and delivering to the researcher in a sealed envelope again without writing credential After the step of collecting the data, the statistical analysis was made on the data obtained. In order to explain the demographic variables of the sample group, percent and frequency values were examined. In order to find the relationship between marital adjustment, personality traits of couples and social interest in their romantic relationships, Pearson Product-Moment Correlation Coefficient was carried out. In order to reveal the relationship between marital adjustment and demographic variables, The Independent Groups T Test, ANOVA and KRUSKAL-WALLIS analysis were conducted. Scheffe was used in case of difference in the analysis of ANOVA and MANN WHITNEY U test was appealed in case of the difference in the analysis of Kruskal-Wallis. The significance level was accented as .05 minimum for all data in this research. As a result of this research, positive and significant correlation between marital adjustment of married couples and extraversion, openness to experience, responsibility and sub-dimension of personality traits of docility; negative and significant correlation between emotional instability sub-dimension of personality was found. Besides positive and significant relationship between marital adjustment of married couples and social interest in their romantic relationships was identified.