Türkiye'de finansal gelişmenin enerji tüketimi üzerindeki rolü: Sektörel bir uygulama
The role of financial development on energy consumption in Turkey: A sectoral evidence
  1. Tez No: 372442
  2. Yazar: MERT TOPCU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜLENT ALTAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Enerji, Economics, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal gelişme, enerji tüketimi, Türkiye, panel veri analizi, Finacial development, energy consumption, Turkey, panel data analysis
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışmanın amacı, 1989-2011 döneminde Türkiye'de finansal gelişme ile sektörel enerji tüketimi arasındaki ilişkinin analiz edilmesidir. Bu kapsamda kurulan modeller, panel zaman serilerine ait heterojen katsayıları tahmin etmek için geliştirilen ortalama grup (MG) yöntemi ile tahmin edilmiştir. Daha sonra, finansal gelişme ve enerji tüketimi arasındaki nedensellik ilişkisi Dumitrescu ve Hurlin (2012) tarafından geliştirilen heterojen panel nedensellik testiyle analiz edilmiştir. Doğrusal modellere ilişkin tahminlerden elde edilen bulgular, finansal gelişmenin havuzlanmış panelde ve ulaştırma sektöründe enerji tüketimini etkilediğini göstermektedir. Doğrusal olmayan modellerden elde edilen bulgular ise, finansal gelişme ile enerji tüketimi arasındaki ilişkinin sanayi sektöründe“ters U”şeklinde; konut ve hizmetler sektörü ile tarım sektöründe ise“U”şeklinde olduğunu göstermektedir. Diğer taraftan, nedensellik analizinden elde edilen bulgular, havuzlanmış panel boyutunda geri besleme hipotezinin geçerli olduğuna işaret etmektedir. Yatay kesit boyutunda ise, sanayi, ulaştırma ile konut ve hizmetler sektörlerinde saklama hipotezinin geçerli olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this dissertation is to investigate the nexus between financial development and sectoral energy consumption in Turkey over the period 1989-2011. To this end, empirical models arised herein are estimated using mean group (MG) estimator which is developed in order to estimate heterogeneous coefficients in panel time series. Then, causal relationship between financial development and energy consumption is examined using heterogeneous Granger non-causality test proposed by Dumitrescu and Hurlin (2012). Findings obtained from linear models indicate that financial development affects energy consumption in pooled panel and transporation sector. Findings obtained from nonlinear models, however, reveal that the impact of financial development on the industrial energy consumption exhibits an inverted U-shaped pattern while it displays a U-shaped pattern in the case of residential and services and agricultural sector. Causality results, on the other hand, indicate the existence of feed back hypothesis in the pooled panel. Cross-sectional results, however, provide a support of conservation hypothesis in industrial, residential and services and transportation sectors.