Elektrik dağıtım sistemlerinde kısa devre analizi ve uygulaması
Short circuit calculation and application of electrical distribution systems
- Tez No: 372468
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ TUTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güç sistemleri, Kısa devre, Arıza, Power Systems, Short Circuit, Fault
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tunceli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Güç sistemlerinde muhtemel hat parametrelerini kullanarak kısa devre hesaplamalarının yapılması; enerji iletim hatlarının iletken kesiti seçimi, devre elemanları ve kesicilerin uygun şekilde boyutlandırılması ve tesiste çalışacak olan personelin can güvenliğinin sağlanması; açısından bakıldığında kısa devre arıza analizi büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada kısa devre olayının anlaşılması için, kısa devre hesaplamalarında geçen büyüklükler ile şebeke elemanlarının empedans değerlerinin hesaplama yöntemleri gösterilmiştir. Kısa devre hesaplamaları için; Monte Carlo, Analitik, Simetrili Bileşenler ve Kısa Devre Gücü(MVA) yöntemleri ayrı ayrı incelenmiştir. Tunceli ili Organize Sanayii Bölgesi(OSB) iletim hattı için; gerçek hat parametreleri kullanılmak sureti ile kısa devre gücü(MVA) yöntemi ile yapılan hesaplamalar sonucunda kısa devre koruma elemanlarının seçimi yapılmıştır. Bu tez çalışmasında; kısa devre hesaplamalarında dinamik ya da standart tabanlı değişik yaklaşımların ispatı verilmekle beraber uygulamaların kendine özgü bölümleri ve sınırları hatırlatılmaktadır. Bunun yanında Türk standardı olarak kabul edilen TS-EN 60909 ve TS IEC-TR 363 üzerinde ayrıntılı hesaplamalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Short circuit analysis is of great importance in terms of doing short circuit calculations in the power system using the parameters of the possible lines; selection of conductor cross section of power transmission lines; appropriate sizing of circuit components and the breakers and providing the life safety of staff working in facility. In order to comprehend short circuit case, units in short circuit calculation and methods in calculation of impedance values of wiring elements are shown in this study. Methods of Monte Carlo, Analytical, Symmetrical Coordinates and Short Circuit Power (MVA) are studied separately for the calculation of short circuit cases. For Tunceli Organized Industrial Zone, by way of using actual line parameters, short circuit maintenance elements are chosen as the result of calculations which are computed with Short Circuit Power Method (MVA). In this thesis, applications specific sections and limits are reminded in the calculation of short circuit giving with the proof of different approaches which are dynamic or standard base. Besides, detailed calculations were made on the TS-EN 60909 and TS IEC-TR 363 accepted as Turkish Standards.