Aydın ili süt sığırcılığı işletmelerinde gübre yönetim uygulamaları ve bitkisel üretimde gübre kullanım olanaklarının geliştirilmesi
Manure management applications in dairy cattle farms in Aydın and the improvements for the use in plant production
- Tez No: 372555
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERSEL YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Gübre, Süt Sığırcılığı, Aydın, Manure, dairy cattle farms, Aydın
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmanın amacı, Aydın ili süt sığırcılığı işletmelerinde; işletmenin genel özelliklerinin yanısıra gübre yönetim uygulamalarını (üretilen gübreyi toplama, depolama ve değerlendirme uygulamalarını) belirlemek ve bitkisel üretimde değerlendirilmesine yönelik alternatif modern uygulamaları irdelemektir. Bu amaçla Aydın ili, merkez ilçe dahil toplam 13 ilçedeki entansif üretim yapan ve 100 baş ve üzerinde hayvana sahip olan işletmeler arasından seçilen toplam 87 adet işletme çalışmanın materyalini oluşturmuştur. Araştırmada, işletme sahiplerinin %69,5'inin 50 yaş altında, %30,5'inin ise 50 yaş ve üzerinde olduğu tespit edilmiştir. En küçük yaştaki çiftçi 28, en büyüğü ise 74 yaşındadır.İşletme sahiplerinin %43,7'si ilkokul mezunudur, %14,9 gibi düşük bir oranda ise üniversite mezunu işletme sahibi mevcuttur. İşletmelerin ahır yapı tiplerine bakıldığında %48,2'sinin kapalı, %41,4'ünün ise yarı açık tipte olduğu tespit edilmiştir. İşletmeler hayvan varlığına göre gruplandırıldıklarında, %89,6'sının 100-200 baş aralığında olduğu görülmüştür. 300 baş üzerinde hayvan varlığına sahip sadece 1 işletme bulunmaktadır. İşletmelerin çoğu düz arazi üzerine kurulmuş olup, tüm işletmelerin %72,4'ünü oluşturmaktadır. İşletmelerin %67,8'inde gübre ahırdan çıkarılırken traktör küreği kullanılmaktadır. Bu oranı %14,9 ile kürek ve el arabası ile temizleme takip etmektedir. Zincirli gübre sıyırıcısı kullanan işletmler ise sadece 9 tane olup tüm işletmelerin %10,4'ünü oluşturmaktadır. İşletmelerin %89,7'sinde sızdırmaz gübre çukuru bulunmadığı tespit edilmiştir. Araştırma alanından elde edilen gübrenin tamamı bitkisel üretimde kullanılmaktadır. İşletmelerin %87,4'ü gübreyi kendi arazisinde kullanırken, % 12,6'sı dışarıya satmaktadır. İşletmelerin hiçbiri gübrenin değerlendirilmesinde modern yöntemler kullanmamaktadır. Gübre olgunlaştırma işlemine tabi tutulmadan tarlaya iletilmekte ve büyük bir potansiyelden yararlanılamamaktadır. Araştırma alanından elde edilen gübrenin bitkisel üretimde daha etkin kullanılmasına yönelik alternatif modern yöntemler önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the collection and storage methods of the manure produced in the dairy cattle farms of Aydın. The improvements in manure management and the general characteristics of the facilities were also investigated for the assessment of the methods which can be used to increase the approximate fertilizer value of the manure-compost. For this purpose, facilities with intense manure production included in this study are selected among the ones in which the number of heads on the farm is over 100. The total number of facilities is 87 and they are distributed around 13 different districts of Aydın including the central. 69,55% of the farmers, the owners of the facilities included in this study, are under age 50. The ages of youngest and oldest farmers are 28 and 74, respectively. The percentage of facility owners who has a university degree were 14,9%, whereas most of the facility owners have an elementary school degree (43,7%). The types of the farms evaluated in this study were closed-wall and semi-open barn buildings: 48,2% of them being as closed-wall and 41,4% of them being semi-open buildings. The classification of the farms based on their number of head showed that 89,6% of the farms have heads ranging in numbers 100 to 200. There was only 1 farm in which the number of heads is over 300. Most of the farms (72,4% of the farms evaluated) were located in flat terrain. The information collected from the dairy cattle farms assessed in this study showed that, in 67,8% of the farms an tractor is used for the collection of manure produced in barns. The percentage of manual collection is 14,9%, and there were only 9 farms (10,4% of the farms evaluated) in which the manure was collected with scrapers equipped with chain. 89,7% of the farms do not have any impermeable manure pits. All of the manure produced from the farms evaluated in this study is used in agriculture. 87,4% of the facilities use the manure they produce for their farms, whereas 12,6% of them export the manure they generate. None of the facilities assess manure in modern applications. The manure were transported without manure aging. As a result, the farms are not able to use the on-farm biogas technology. The last chapter of this study includes recommendations for the effective use of manure and presents management strategies.