Mikro şebekelerde güç akış analizi
Power flow analysis in micro grids
- Tez No: 372997
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET CEBECİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güç Akış Analizi, Mikro Şebekeler, Yapay Sinir Ağları, Yenilenebilir Enerji Kaynakları, Power Flow Analysis, Micro Grids, Artificial Neural Networks, Renewable Energy Sources
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Teknolojik gelişmeler, cihazların küçülmesi ve hızlanmasının yanında dezavantaj olarak aşırı hassaslaşmalarına yol açmaktadır. Bir şebekedeki kullanıcıların büyük bölümünün hassas yüklere sahip olması, bireysel önlemlerin, yerini şebeke bazında alınacak önlemlere bırakmasını zorunlu kılmaktadır. Bu zorunluluk sonucunda, kritik yüklerin enterkonnekte şebekede oluşacak kesinti ve arızalardan en az düzeyde etkilenmesi yaklaşımı mikro şebeke kavramını ortaya çıkarmıştır. Mikro şebekeler, yenilenebilir enerji kaynakları ile klasik enerji üretim santrallerinin entegrasyonu sonucunda oluşturulan hibrit yapılardır. Özel bölgelerin enerjilendirilmesi amacıyla kolayca uygulanabildikleri, kaliteli ve kesintisiz enerji sağlayabildikleri için mikro şebekelerin kullanımı hızla yaygınlaşmaktadır. Çeşitli enerji üretim kaynakları ve yükler içermesi nedeniyle mikro şebekelerin, büyük güç sistemlerindeki gibi farklı çalışma ve yük değişimi durumlarına ilişkin analizinin yapılmasına ihtiyaç bulunmaktadır. Bu tez çalışmasında, bir mikro şebekenin tasarlanan yapay sinir ağı ile güç akışı analizi yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar, aynı sistemin klasik Gauss-Seidel yöntemi temelli yazılımsal çözümü ile analizi yapıldığı zaman ortaya çıkan sonuçlar ile karşılaştırılarak yapay sinir ağının başarısı incelenmiştir. Önerilen yöntem kullanılarak enerji şebekelerinin ve dolayısıyla mikro şebekelerin tasarımı için gerekli olan güç akış analizinin iteratif yöntemlere gerek kalmadan yapılabilmesi sağlanacaktır.
Özet (Çeviri)
Power Flow Analysis in Micro Grids Technological developments, causes a disadvantage like daily equipments' getting more sensitive besides the advantages that they are getting smaller and faster. It is necessary to take network based precautions instead of individual ones while most of the loads on a network are sensitive loads. As a result of this necessity, the micro grid concept has emerged to reduce the effects of outrages and faults which occur at interconnected network on sensitive loads. Micro grids are hybrid structures that consist of the integration of usual energy plants and renewable energy sources. The use of micro grids increasing rapidly, in order to they can be easily implemented for supplying qualified and uninterruptable energy to specific regions. Because of their containing various energy sources and loads, they should be analyzed for different operating and loading conditions as large power systems. In this thesis, power flow analysis of a micro grid is performed by a designed artificial neural network. The obtained results are compared with the results of the same system's conventional Gauss – Seidel based software analysis and the success of neural network is studied. The proposed method can be used for power flow analysis which has vital importance for micro grid design without the necessity of iterative methods.