Arazi toplulaştırmasında istek öncelikli otomatik dağıtım modelinin performans değerlendirmesi
Performance evaluation of automatic re-allotment model which take into consideration owner requests of parcels as priority on land consolidation
  1. Tez No: 373748
  2. Yazar: BİLGE KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL SULHİ GÜNDOĞDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Dağıtım planı, arazi toplulaştırması, otomasyon, Allocation plan, land consolidation, automation
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Günümüzde mühendislik projelerine bilgisayar teknolojisinin katkısı küçümsenmeyecek boyuttadır. Arazi toplulaştırma çok sayıda verinin birlikte değerlendirilmesine gereksinim duyulan bir çalışmadır. Arazi toplulaştırma çalışmalarında otomasyonun arttırılması, özellikle projeleme aşamasında proje mühendisinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yardımcı olacaktır. Dağıtım planının hazırlanması aşaması, iki farklı şekilde planlanmaktadır. Bunlardan birincisi, tablolama yazılımı benzeri ekranda dağıtımın proje mühendisinin insiyatifine göre yapılması yani geleneksel planlama yöntemidir. İkinci ise belirlenen algoritmalar ile otomatik dağıtım planının hazırlanmasıdır. Bu çalışmada; otomatik dağıtım seçeneği olan NETTOP (8.5) modülü ile çeşitli firmalardan temin edilen projelerde farklı dağıtım faktörleri kullanılarak yapılan otomatik dağıtım sonuçları değerlendirilmiştir. Programın parsel konumlarını ve katılımcı isteklerini göz önünde bulundurarak yaptığı dağıtım sonuçlarına bakıldığında, % 100 dağıtımın gerçekleştiği bir çözüm üretmediği görülmüştür. Ayrıca ülkemizde mülakatlara yeteri kadar önem verilmediği, mülakat girişlerinin otomatik dağıtım için yeterli düzeyde olmadığı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays the contribution of computer technology is sizeable for the engineering projects. Land consolidation is needed studies which evaluate a large number of data together. Increasing of automatisation in project phase will particularly help to recruit the working conditions of project engineer in land consolidation studies. The preparation of allocation plan phase is planned in two different ways. The first of these is, allocation is made from in the shape of the spread sheet sofware by project engineer initiative, namely traditional planning method. The second one is preparation of automatic allocation plan with determinated algorithms. In this study, automatic allocation results which was made by using different allocation factors in projects obtained from differents firms were evaluated with Nettop module (8.5) which has an automatic allocation option. This programme was made an automatic allocation by considering parcel locations and owner requests. As a result of this allocation wasn't definitely seen to generate a solution. It was clearly understood that interviews weren't considered enough and interview entries weren't enough to make an automatic allocation in our country.