Japon bıldırcınlarında (Coturnix coturnix Japonica) seleksiyon kriterlerinin faktör analizi ile belirlenmesi
Determination of selection criteria of japanese quail (Coturnix coturnix Japonica ) with factor analysis
- Tez No: 374149
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UFUK KARADAVUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Coturnix coturnix japonica, Faktör analizi, Japon bıldırcını, Seleksiyon, Coturnix coturnix japonica, Factor analysis, Japanese quail, Selection
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışma, Japon bıldırcınlarında (Coturnix coturnix japonica) yapılan seleksiyon kriterlerinin çok değişkenli istatistik yöntemlerinden biri olan faktör analizi ile belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu çalışma 2013-2014 yılında Ahi Evran Üniversitesi Zootekni Bölümü Kümes Hayvanları Yetiştirme Ünitesi'nde iki generasyon şeklinde yürütülmüştür. Birinci generasyon dördüncü hafta canlı ağırlığa yönelik seleksiyon uygulanmış hafif, orta ve ağır olarak üç gruba ayrılmıştır. Altı hafta boyunca bu gruplarda yer alan hayvanlara ilişkin morfolojik özellikler incelenmiştir. Buna göre; yerden yükseklik, tırnak uzunluğu, gaga uzunluğu, kafa çapı, kanat uzunluğu, kanat genişliği, gövde çapı, kafa-kuyruk arası uzunluk ve canlı ağırlık ölçüleri alınmıştır. İkinci generasyonda selekte edilen gruplardan düzenli olarak ölçümler alınmıştır. Japon bıldırcını gruplarından alınan verilere uygulanan faktör analizi sonucunda morfolojik özellikler genel olarak iki faktör altında toplanmış olup, bu faktörler toplam varyansın en az % 67'sini açıkladığı belirlenmiştir. Sonuç olarak canlı ağırlık, yerden yükseklik ve kafa-kuyruk arası uzunluk en uygun seleksiyon kriteleri olarak tespit edilmiştir
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determinate selection criteria of Japanese quail (Coturnix coturnix japonica) with factor analysis that is one of multivariate statistical methods. This study was carried out as two generations in 2013-2014 years at Ahi University Department of Animal Science Poultry Growing Unit. Selection was applied in fourth week of first generation as live weight. Generations were separated 3 groups as weight, moderate and light. Morphological characteristics were investigated for 6 weeks in these groups. Height from the ground, nail length, beak length, head diameter, wing length, wing width, body diameter, head-to-tail length and body weight were evaluated. In second generation, morphological characters were permanently measurement. Factor analysis was applied on data of getting from Japanese quails. The morphological characteristics were collected under two factors, this factors at least 67 % of the total variance explained were determined. As a result, body weight, height from the ground and head-to-tail length is the most suitable selection criteria were determined.