TCMB para politikası araçları ve 2002-2012 yılları arası TCMB politikalarının incelenmesi
Monetary policy tools of Central Bank of the Republic of Turkey and monetary policies of the Central Bank of the Republic of Turkey review between 2002-2012
- Tez No: 376551
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİT TARGAN ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Merkez Bankası, Merkez Bankası Bağımsızlığı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Para Politikası, Para Politikası Araçları, Para Politikası Faiz Reaksiyonu, Enflasyon Hedeflemesi, Açık Piyasa işlemleri
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Çalışmamızın temel amacı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın 2002-2012 yılları arasında kalan on yıllık süreç zarfında uyguladığı para politikalarını ortaya koymak ve bu politikalar sonrasında ekonominin kazanç ya da kayıplarını irdelemektedir. Bu on yıllık süreci incelenmeden önce çalışmanın başlangıcında merkez bankacılığının doğuşu ve gelişimi incelenmiştir. Bu bölümde esas olan merkez bankacılığın hangi dinamikler üzerine kurulduğunu ortaya koymaktır. Böylelikle başlangıç teorisi ile bugün uygulanan politikalar arasındaki farklılığın daha rahat anlaşılması amaçlanmıştır. İkinci bölümde, para politikası ve politika araçları öncelikle genel hatlarıyla ekonomi literatürü kullanılarak açıklanmaya çalışılmıştır. İkinci bölümün detayına inildiğinde doğrudan ve dolaylı olarak ikiye ayrılan para politikası araçlarının birçok alt kırılımı incelenmiş ve merkez bankalarınca uygulanma yöntemleri açıklanarak sebep sonuç ilişkisi içerisinde açıklanmıştır. Üçüncü bölümde ise, 2002-2012 yılları arasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın uygulamış olduğu para politikası kararları ayrıntılı olarak ve yıllara yaygın olarak irdelenmiştir. Bu bölümün yazımı aşamasında TCMB' nin almış olduğu kararlar, yapılan para politikası toplantılarındaki görüşler ve bu sürecin Türkiye Ekonomisi üzerine yansıması açıklanmaya çalışılmıştır. Bu on yıllık süreç içersinde her yıl ayrı bir başlık altında açıklandığı gibi uzun vadeli alınmış olan bir para politikası kararının ilerleyen yıllarda doğurmuş olduğu sonuçlarda incelenmiştir. Sonuç ve öneriler kısmanda ise bu zaman zarfı içerisinde yapılan çok önemli para rejimi ve politika kararlarındaki değişiklikler üzerinde çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to set forth the monetary policies implemented by Central Bank of the Republic of Turkey in last decade between 2002 to 2012 and examine the cons and pros cons. Before inspecting this ten year period, as a preface, the birth and development of Central Banking has been studied. In this particular section the main purpose is to present on which dynamics the central banking is established. Hereby the differences between the initial theory and current policies implemented could be better understood. In the second part monetary policy and political instruments are tried to be explained by using the general concepts of economic literature. In detailed analysis of the second part, the lower breakdown of the monetary policy instruments which is separated as direct and indirect is studied and the methods of implementation is explained in cause and effect relation. In the third part, the monetary policy decisions by Central Bank of The Republic of Turkey is studied in details and widely in years. Whilst formation of this section the decions taken in monetary policy meetings and the reflection of this process on Turkish economy is tried to be explanied.In this ten year of time every single year is explained under seperate topics and the results of these long term monetary policy decisions in next coming years are studied. In the final and recommendation section the changes in this specific time period in currency regime and political decisions is studied. KEY WORDS: Central Bank, Independence of Central Bank, Central Bank of the Turkish Republic, Monetary Policy, Monetary Policy Tools, Interest Reaction of Monetary Policy, Inflation Targeting, Open Market Operations.