Gölardı (Terme/Samsun) tabiatı koruma alanının vejetasyonundaki süksesyonal süreçler üzerine bir araştırma
An investigation on succession processes in the vegetation in gölardi (Terme/Samsun) natural protected area
  1. Tez No: 377453
  2. Yazar: CEBRAİL YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Süksesyon, hidroser, psammoser, CCA, DCA, çeşitlilik, Gölardı, Terme, succession, hidroser, psammoser, CCA, DCA, diversity, Gölardı, Terme
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmada, özel koruma statüsünde olduğundan, doğal bitki örtüsü üzerindeki tahribat etkisinin de minimum düzeyde olduğu, Gölardı (Terme/Samsun) Yaban Hayatını Geliştirme Alanı'ndaki progressif süksesyonal gelişmeler, floristik ve ekolojik özelliklerine göre incelenmiştir. Çalışma alanında sulak alanı temsil eden 6, kumul alanı temsil eden 4 komünitenin süksesyonal sıralaması, gözlemlere dayalı verilerle sayısal olarak analiz edilmiştir. Süksesyonu araştırma yöntemlerinden birkaçı kullanılarak elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır. Tür zenginliği ve tür çeşitliliği ile çalışma alanındaki süksesyonal basamaklar arasındaki ilişkiler incelenerek, süksesyonal sürecin nasıl geliştiği araştırılmıştır. Ayrıca floristik kompozisyondaki bitkisel yaşam formu gruplarının süksesyonal sürece bağlı olarak nasıl değiştiği belirlenmeye çalışılmıştır. Bölgedeki süksesyonal süreçlerin dinamiklerini ve süksesyonal sürece etki eden çevresel parametrelerin neler olduğunu belirlemek için, dolaylı ordinasyon tekniklerinden DCA ve direkt ordinasyon tekniklerinden CCA yöntemleri kullanılmıştır. Tüm bu yöntemlerden elde edilen sıralamaların birbirini doğruladığı ve benzerlik gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study progressive successional processes in Gölardı (Terme/Samsun) wild life protected area, where destructive effect on the natural vegetation is at minimum level as it is under special ptotection, were examined interest of floristic and ecological features. In the study area, successional stages in 6 communities representing wetland and 4 communities representing sandy area were analyzed numerically based on the data obtained. The results obtained using some of the methods of succession research were compared. The relationships of successional stages with species diversity and species richnes in the study, and the development of successional process were investigated. In addition, it was determined that plant life form groups in the floristic composition of communities had changed based on successional process. DCA, one of the indirect techniques, and CCA, one of the direct ordination techniques, were used to determine the dynamics of successional process and the environmental parameters that effected successional process in the study area. It was determined that successional ranks were similar and they were in agreement with one another.