XIX. yüzyılda Büyükada'nın (Ada-yı Kebir) sosyal ve ekonomik durumu
The social and economic situation of Büyükada (Ada-yı Kebir) in XIXth century
- Tez No: 377583
- Danışmanlar: PROF. DR. ARZU TERZİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: İstanbul, Prens Adaları, Büyükada, Sosyo-Ekonomik Tarih, Istanbul, Prince's Islands, Buyukada, Socıo-Economic History
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
XIX. yüzyıl, Osmanlı Devleti'nin pek çok kurumunda olduğu gibi, halkın sosyal yaşantı ve tercihleri hususlarında da değişimlerin yaşandığı bir dönemdir. Prens Adaları'nın bu değişimden en çok nasibini alan üyesi ise Büyükada'dır. Takımadanın en büyük üyesi olmasının sonucunda, diğerlerine kıyasla çok daha popülerleşen bu güzel ada, tezde ele alınan yüzyıla kadar kendi halinde bir balıkçı köyü iken, yüzyıl boyunca yaşadığı dönüşümün sonucunda bugün bildiğimiz sayfiye yeri haline gelmiştir. Levantenlerin başlattığı akımın düzenli vapur seferleri ile birlikte her kesim tarafından benimsenmesinin ardından, Ada'da çok kültürlü bir yaşantı ortaya çıkmıştır. Üstelik nüfustaki artış ile birlikte, Ada'nın sosyal yapısı kadar ekonomik yapısında da değişimler ve büyümeler başlamıştır. Bu çalışmada, Ada'nın söz konusu dönemdeki çehresi, değişik açılardan ve belgeler ışığında yansıtılmaya çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
XIX th century, is an age, where the social life and preferences of the public underwent transition as well as many institutions of the Ottoman Empire. Out of all the Prince's Islands, Buyukada was the most affected member by this transition. This beautiful island, being more popular compared to the others, due to being the largest member of the archipelago, used to be a simple fishing village up until the century that this thesis is concerned, as a result of the transition during the century, then became the summer resort as we know today. After the regular shipping services had started, the trend lead off by the Levantines was embraced by the whole community and as a result, a multicultural experience appeared. Due to this multicultral experience, some changes and growth turned up in the social and economic structure of the Island. In this thesis, the appearance of Buyukada in the stated era will be explained in different angles and according the documents.