Partner selection model for international construction joint ventures due to host country related risk factors
İnşaat sektöründe uluslararası projelerde ortaklık seçiminde ülke riski faktörüne dayalı bir model önerisi
- Tez No: 378445
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALMULA KÖKSAL IŞIKKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası ortaklıklar, ortak girişimler, uluslararası inşaat sektörü, ortak seçimi, analitik ağ süreci, Partnerships, international construction joint ventures, international construction, partner selection, analytical network process
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 219
Özet
Uluslararasılaşma, özellikle son 30 yıldır süren küreselleşmeye bağlı olarak, inşaat firmalarının gündeminin ilk sıralarına yükselmiş ve dolayısıyla literatürde ilgi çeken araştırma konularından biri haline gelmiştir. Uluslararası inşaat sektörü yerel inşaat sektörü ile benzer riskler içermesinin yanı sıra, projenin gerçekleştirildiği ülkeye özgü riskleri de içermektedir. Bu koşullarda firmalar ülke risklerini azaltmak ve rekabet üstünlüğü elde edebilmek için yerel inşaat firmaları ile işbirliği kurma stratejisini gütmektedirler. Bazen de firmalar sınırlı derecede sahip oldukları çeşitli türdeki kaynakları tamamlayabilmek için farklı ülkeden yapım firmaları ile de işbirliği içine girebilmektedirler. Ortak girişimler firmalar arasında geçici bir işbirliği ortamı sağladıkları için uluslararası inşaat sektöründe popüler bir strateji haline gelmiştir. İnşaat firmaları yeni pazarlara girmenin yanı sıra ülkeye özgü riskleri paylaşmak ve gidilen ülkenin hukuki gereksinimlerini karşılamak için uluslararası ortak girişimlere katılmaktadırlar. Kısacası ortaklıklar proje ortamındaki risk ve ödüllerin paylaşılması için bir zemin oluşturmaktadır. Uluslararası ortak girişimlerin başarısı büyük ölçüde doğru ortağın seçilmesi ve ortaklık sürecinin doğru yönetilmesine bağlıdır. Ortaklık sürecindeki organizasyonel faaliyetlerin devamlılığının sağlanabilmesi ve yürütülen projenin başarılı olabilmesi için doğru ortak seçimi önem kazanmaktadır. Başarılı ortak girişimler ülke riskinin paylaşılmasını, kalitenin artmasını ve tarafların ortaklıktan değer yaratmalarını sağlar. Bu nedenle, yapım firmalarının uluslararası pazarda ortak seçimi yaparken proje gerçekleştirecekleri ülkenin pazar potansiyeli doğrultusunda olası kazanımlarının yanı sıra o ülkenin risklerini de analiz eden bir karar verme yöntemi kullanmaları önem kazanmaktadır. Proje gerçekleştirmek üzere gidilen ülkenin kendine özgü risklerini; mevcut ekonomik, politik ve sosyokültürel koşulları belirlemektedir. Bu kriterler ve bu kriterleri oluşturan alt faktörler sayısal ve sayısal olmayan verilerden oluşmaktadır. Sayısal ve sayısal olmayan verileri birlikte değerlendirebilen çok kriterli bir karar verme yöntemi söz konusu model için uygun olacağından, bu modeli oluşturmak için Analitik Ağ Sürecinin (AAS) kullanılması uygun görülmüştür. AAS nin bu çalışmada kullanılacak yöntem olarak seçilmesinin diğer nedeni ise, kararı etkileyen kriterler arasında bağlılığa ve geri beslemeye olanak tanımasıdır. Bu çalışmanın ana amacı; uluslararası ortak girşimler için ülke riski faktörüne dayalı ortak seçme modeli geliştirilmesidir. Bu çalışma sonucunda geliştirilen uluslararası yapım projelerinde ülke riski faktörüne dayalı ortak seçme modelinin ana değerlendirme kriterlerini; ülke riski (ekonomik, politik ve sosyokültürel risk) faktörleri, sektörel risk faktörleri, projeye ilişkin risk faktörleri olarak sıralayabiliriz.
Özet (Çeviri)
Due to globalization internationalization has been on the agenda of the construction firms for the last few decades and has become one of the most important research topics of the literature. International construction involves uncertainties common to domestic construction projects as well as risks specific to the host country. Construction firms mostly evolve collaborative relations with local construction firms as a strategic way of reducing the country risk and gaining competitive advantage. Construction firms also evolve collaborative partnerships with foreign partners in lieu of local partners due to complementary resources of the partners. Since, joint ventures (JVs) allow achieving a temporary partnership between participating firms; JVs have also been emerged as a popular strategy in international construction market. Construction firms have participated in international joint ventures (ICJVs) in order to enter new markets around the world as well as share the risks related to the host country and most of the time imply to the host government policies. The performance of ICJVs mostly depends on the selection of the appropriate partner and the success in the management process of ventures. Selection of the appropriate partner becomes vital for the success in management process of ventures and the performance of the project. International contractors share host country related risks, improve quality and also create value through successful joint ventures. Therefore, it becomes necessary for international contractors to concern the risks that are related to the host country as well as their potential gains while selecting a partner in order to establish an IJV. Political, economic, and socio-cultural environment of the host country are the main determinants of country risk. These risk criteria and their sub-criteria are including tangible and intangible variables. Consequently, Analytical Network Process (ANP) is selected as the most appropriate tool for this study, since it also allows interdependencies between the determined tangible and intangible variables. The main aim of this study is to develop a partner selection model for ICJVs due to host country related risk factors. Host country related risk factors including; economic, political and socio-cultural risks, industry related risk factors and projects related risk factors are the determinants of the developed model.